Koliini vähentää tulehdustekijöitä

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Koliini on vitamiinin kaltainen aine, joka esiintyy fosfolipidien osana. Koliini on merkittävä aine koko ihmiselimistössä, myös maksassa. Elimistö valmistaa jonkin verran koliinia, mutta sitä täytyy saada myös ruoasta. Koliinin saanti on ruoan muuttuessa vähentynyt selvästi. Sen puute liittyy NAFLD:n syntyyn, ateroskleroosiin ja neurologisiin ongelmiin kuten muistihäiriöihin. Koliinin aineenvaihduntatuote fosfatidyylikoliini muodostaa 40−50 % solukalvoista ja 70−95 % rasva-aineita kuljettavien lipoproteiinien ja sappinesteen fosfolipideistä. Koliinia tarvitaan tärkeän hermovälittäjäaineen, asetyylikoliinin, muodostukseen ja se on välttämätön aine sikiön ja lapsen aivojen kehitykselle.

Koliinilla on tärkeä osa metyylaatioaineenvaihdunnassa. Ns. metylaatioreaktioita tarvitaan rasvojen synteesissä ja monissa aineenvaihdunta- ja detoksifikaatiotapahtumissa kaikkialla elimistössä, erityisesti maksassa.

S-adenosylmetioniini (SAMe) toimii keskeisesti näissä metylaatioreaktioissa, joissa koliini antaa reaktioon tärkeän metyyliryhmän (metioniiniaminohapolla ja metyylifolaatilla on sama tehtävä). SAMe suojaa ja uudistaa maksasoluja ja toimii maksan tärkeän glutationi-antioksidantin esiasteena. SAMella on myös inflammaatiota ja maksan sidekudostumista ehkäisevä vaikutus. Maksan toiminnan heikentyessä SAMen tuotanto vähenee.

Koe-eläimillä koliinin puute kehittää rasvamaksan, maksatulehduksen ja kirroosin. Koliinin puutos altistaa myös aflatoksiinin (homemyrkyn) aiheuttamalle maksasyövälle. Myös ihmisillä on todettu koliinin puutteen liittyvän rasvamaksan kehittymiseen, ja puutosoireet ovat parantuneet koliinilisällä. Tämä saattaa liittyä VLDL-proteiinien muodostumiseen, johon tarvitaan fosfatidyylikoliinia. Maksa siirtää triglyseridit verenkiertoon VLDL-hiukkasiin pakattuna, ja jos se koliinin puuttuessa ei ole mahdollista, rasva kasautuu maksaan. Ennen vaihdevuosia naiset eivät ole yhtä alttiita maksan rasvoittumiselle kuin miehet, koska estrogeeni aktivoi fosfatidyylikoliinin uudismuodostusta edistävän geenin toimintaa. Geenimme ovat kuitenkin erilaisia, ja viidesosalla naisista tämä uudismuodostus ei toimi, jolloin ravinnosta saatavan koliinin merkitys korostuu.

Koliinin merkitys ei rajoitu pelkästään solukalvojen ja molekyylien rakenteisiin, vaan huomattava vaikutus maksan terveyteen tulee koliinin epigeneettisestä roolista. Tämä tarkoittaa koliinin vaikutusta maksan toimintaa säätelevien geenien ilmenemään.

Riittävä koliinin saanti vähentää tulehdustekijöitä elimistöstä. Koliini on arvioitu foolihappoa merkittävämmäksi tekijäksi hyperhomokysteinemian, sydäntautien riskitekijän synnyssä. Ravinnon ja lisäravinteen lesitiini edistää sapenmuodostusta maksassa ja lisää kolesterolin ja muiden rasvojen eritystä sappeen auttaen alentamaan veren kolesterolia.

Koliininpuutosta on todettu yleisesti kaiken ikäisillä. Erityisen ongelmallista puutos on raskaana olevilla, koska sikiön aivojen kehitys vaatii koliinia. Näiden tutkimusten perusteella Yhdysvalloissa suositellaan naisille koliinia 425 mg/pv ja miehille 550 mg/pv.

koliini

Koliinia saa myös eläinperäisistä neurolipideistä. Neurolipidejä saatiin ennen perinneruoista, joihin käytettiin eläinten sisäelimet aivoja myöten. Hullunlehmän tauti poisti aivot ruokalistoilta, mutta vastaavia eläinperäisiä lesitiinejä myydään lisäravinteena. Ne ovat tehokkaita rakennuspalikoita vaurioituneiden hermosolujen korjautumiseen esimerkiksi muistisairaille tai MS-potilaille, mutta myös maksan toimintaa tehostavia ja maksasolujen uusiutumista tukevia.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti