Sokeri muuttuu rasvaksi

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Liikaa sokeriaMitä enemmän rasvaa kertyy elimistöön, sitä enemmän elimistö kapinoi vastaan insuliiniresistenssillä ja yrittää väsyttämällä saada ihmisen muuttamaan tapojaan. Jos väsymystä ei tulkita avunhuudoksi vaan heittäydytään sohvalle syömään suklaata ja sipsejä, keho yrittää selvitä. Soluissa on siis sokerinpuute, joten maksa alkaa uudismuodostaa sokeria aminohapoista. Vereen virtaa yhä lisää sokeria, joka edelleenkään ei insuliiniresistenssin takia pääse soluihin vaan lisää rasvanmuodostusta. Insuliiniresistenssi aiheuttaa maksaan erityisen haitallisen tilanteen: kun sokeri ei pääse soluihin, maksa tuottaa liiallisesta sokerista rasvoja, triglyseridejä, jotka aiheuttavat vereen rasvatulvan. Mitä enemmän syödään sokeria tuottavia hiilihydraatteja eli leipää, perunaa, pastaa, mehuja, virvoitusjuomia ja kaikenlaista makeaa, sitä enemmän verensokeri nousee ja sitä enemmän insuliiniresistenssin takia rasvaa kertyy vereen ja koko elimistöön. Insuliiniresistenssi on rasvamaksan, sydäntautien, kakkostyypin diabeteksen ja monen muun sairauden taustalla.

Kakkostyypin diabeetikoista 70−80 %:lla on rasvamaksa. Maksan rasvoittuminen vaikuttaa merkittävästi diabeetikon insuliiniannokseen. Myös normaalipainoisilla tyypin 2 diabeetikoilla on huomattavasti enemmän rasvaa maksassa kuin samanpainoisella ei-diabeetikolla. Diabeetikolla, jolla ASAT- tai ALAT -maksaentsyymiarvot ovat koholla (ALAT-arvon nousu kertoo maksan solujen vaurioitumisesta), voi olla jopa kaksi kertaa enemmän rasvaa maksassa kuin samassa arvossa olevalla ei-diabeetikolla. Suurentunut maksan rasvamäärä lisää veren rasvoittumista ja alttiutta sydän- ja verisuonitaudeille. Diabetekseen liittyvä väitöstutkimus osoitti, että rasvamaksa heikentää selvästi sydämen glukoosiaineenvaihduntaa ja verenkiertoa. Diabetes ei ole sairaus, jossa sydäntaudin kehittymisen ehkäisemiseksi täytyy syödä mahdollisimman vähärasvaista ruokaa, jolloin hiilihydraattien osuus energiasta kasvaa. Diabeetikon on sen sijaan tärkeää välttää maksan rasvoittumista edistäviä tekijöitä kuten runsasta hiilihydraattien osuutta ravinnossa. Nopeat hiilihydraatit kuten sokerit ja valkojauhot kannattaa hylätä kokonaan.

Insuliiniresistenssillä ja sepelvaltimotaudilla on todettu selvä yhteys. Suurentuneet maksa-arvot ennakoivat sydän- ja verisuonitauteja riippumatta LDL-arvosta tai verenpaineesta. Koska diabeetikon maksa-arvot eivät kuvasta rasvamaksan astetta, rasvamaksa saattaa jäädä huomaamatta. Matalillakin arvoilla maksa voi olla pahasti rasvoittunut. Ei-alkoholiperäinen rasvamaksatulehdus on diabeetikoilla yleisempi kuin ei-diabeetikoilla ja saattaa johtaa maksakirroosiin ja maksan vajaatoimintaan. Tätä ehkäistään syömällä hyvin ja harrastamalla liikuntaa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!

Lue lisää tästä >> 

Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti