Voiko ruoalla vaikuttaa aivojen ja geenien toimintaan? – Terveysluennot täyttävät nyt salit ympäri Suomea

Terveen elämän luennot ovat keränneet yhteensä jo yli 2000 terveellisistä valinnoista kiinnostunutta kuulijaa Helsingissä, Salossa, Porvoossa ja Mikkelissä, Kuopiossa ja Vantaalla.

Ovatko kaikki kasvikset niin terveellisiä kuin puhutaan? Mikä kaikki elimistössäsi reagoi syömääsi ruokaan? Mitä kannattaisi valita kauppakassiin? 1.6.2017 Mikkelin konsertti- ja kongressitalo Mikaelissa järjestetyssä tapahtumassa olivat puhumassa funktionaalisen lääketieteen ja ravitsemuksen asiantuntija Paula Heinonen sekä ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja.

Syömäsi ruoka vaikuttaa elimistösi lisäksi aivoihisi

Jaakko Halmetoja aloitti luentonsa veikkaamalla, että nyt jo hiipuvaa ”fitness-buumia” saattaisi hyvinkin seurata mentaalisen terveyden buumi. Mentaalinen terveys taas on suoraan yhteydessä syötyyn ravintoon.

– Ruoka todellakin vaikuttaa perustavalla tasolla koko elimistöömme, ja ruoan hienovaraisempi kerros muokkaa jopa meidän mieltä.

Hienovaraisemmalla kerroksella Halmetoja tarkoittaa esimerkiksi marjojen polyfenoleita, kasvien pigmenttejä ja fytoravinteita.

– Meidän tulisi syödä pigmenttejä, jotta näkisimme asioita paremmin ja selkeämmin. Esimerkiksi riittävän suurella ja monipuolisella päiväannoksella marjoja voimme vaikuttaa kokonaisvaltaisesti aivoihimme ja hermostoomme.

Halmetoja kertoo, kuinka metsämustikassa on todella vahva pigmentti ja suuri ravintoaineiden määrä, kun taas viljellyssä pensasmustikassa väriä on ainoastaan kuoressa, ja se on ravintoarvoltaan paljon köyhempi.

Kasvit on jalostettu värittömiksi – ja ravintoköyhiksi

Teollinen ruoka on niin pitkälle prosessoitua, että sen värit häviävät. Prosessoidun ruoan lisäksi myös kasvit ovat entistä värittömämpiä, mikä johtuu Halmetojan mukaan maaperän köyhtymisestä ja jalostuksesta.

– Maaperä on köyhtynyt mineraaleista, ja viljelemme nykyään lähinnä hiilihydraatteja mineraalien ja muiden ravinteiden sijaan. Pitkälle jalostetut kasvit ovat menettäneet alkuperäiset vahvat pigmenttinsä – pigmentit on käytännössä jalostettu pois. Samalla ovat vähentyneet kasvien ravintoaineet, jotka ovat keskeisessä roolissa aivojen toiminnassa.

Halmetoja kertoo, että esimerkiksi alkuperäinen peruna on ollut violetti, täynnä pigmenttiä. Nykyään peruna on lähes väritön, ja kun värien määrä laskee, myös fytoravinteiden määrä laskee.

– Maissi on jalostettu tummanvioletista vaalean keltaiseen, vaalea jäävuorisalaatti on taas jalostettu tummanvihreistä voikukan lehdistä. Sudesta on jalostettu chihuahua – meidän perunamme on chihuahua-versio alkuperäisestä susi-perunasta.

Tauon jälkeen hyvinvointivalmentaja Teemu Syrjälä esitti yllätyksenä koskettavan performanssitanssiesityksen.

Ruokavalio vaikuttaa suoliston kautta esimerkiksi sairauksiin ja mielialaan

Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja funktionaalisen lääketieteen asiantuntija Paula Heinonen kertoo ravinnon vaikutuksesta terveyteen kokemuksen kautta. Hän on sairastunut elämänsä aikana moniin sairauksiin, mutta on nyt entistäkin energisempi.

Kuten Halmetoja, myös Heinonen näkee ruokavalion vaikuttavan aivotoimintaan, mutta suoliston kautta: suolisto on kuin toiset aivot. Sillä on oma hermojärjestelmä, ja hermosolujen lukumäärä on valtava.

– Suolisto on yhteydessä aivoihin tiheillä hermokaapeleilla, joten suolisto ja aivot viestivät suoraan toistensa kanssa. Suolisto vaikuttaa myös immuunijärjestelmään sekä hormonituotantoon, ja se kerää ruoasta ja ympäristöstä informaatiota jatkuvasti, myös nukkuessa.

Heinonen kertoo, kuinka eläimillä tehdyt kokeet osoittivat suoliston mikrobiston poiston muuttavan eläimen käytöstä ja aiheuttavan ahdistusta. Mikrobiston siirrot taas muuttivat eläimen käytöstä esimerkiksi ujosta rohkeaksi, mutta joissain tapauksissa myös fysiologisesti, kuten lihavasta laihaksi.

Suolistoperäiset ongelmat voivat näkyä myös maksamuutoksina, allergiana, yliherkkyytenä, ahdistuksena tai masennuksena. Mielen hyvinvointi kulkee käsi kädessä ruumiin hyvinvoinnin kanssa. Depressio on oire, johon voi psyyken lisäksi vaikuttaa mm. huono ruokavalio ja ravintoainepuutokset sekä erilaiset elimistön toimintahäiriöt. Esimerkiksi B12-vitamiini vaikuttaa hermojärjestelmän toimivuuteen ja välittäjäaineisiin.

– Pidä suolistosi hyvinvoinnista huolta. Jos ravintoaineet eivät imeydy, solujen uusiutuminen ja korjaaminen, energian- ja hormonituotanto, immuniteetti ja mikrobit kärsivät. Voit korjata mikrobistoasi ruokavalion avulla jo yhdessä päivässä.

Illan juontaja, Hidasta elämää -sivuston perustaja Pequ Nieminen (kuvassa keskellä) nosti tilaisuuden uusiin ulottuvuuksiin ja sai omalla rauhoittavalla karismallaan ihmiset nauttimaan illasta. Yhteiskuvassa myös illan puhujat Jaakko Halmetoja (vas.) ja Paula Heinonen (oik.).

”Ravinto puhuu meidän geeneille” – jopa syöpägeenejä voi passivoida ravinnolla

Vaikka itse geenejä ei voi muuttaa, Heinosen mukaan niiden säätelyyn voi vaikuttaa ravinnolla. Ravinto säätelee geenien aktivoitumista ja passivoitumista, oikealla ravinnolla voi esimerkiksi passivoida jo aktivoituneita syöpägeenejä.

– Ravintoaineet ovat informaatiota soluille ja rakennusaineita elimistölle. Jos emme saa tarpeeksi ravintoaineita ravinnosta, keho ottaa ne mm. luustosta ja lihaksista.

Heinonen korostaa, etteivät sairaudet tule itsestään, vaan niiden taustalla on aina vaikuttavia tekijöitä. Sairauksien syntymistä voi ehkäistä etukäteen, mutta paljon on myös tehtävissä, vaikka diagnoosi olisi jo saatu.

Paula Heinosen top 3

– Ruokavalion puolesta suurimmat ongelmien aiheuttajat ovat huonolla tavalla käsitellyt rasvat kuten margariini, valkojauhotuotteet sekä sokeri.

– Yksi ruokavalio ei toimi välttämättä toiselle – tutki, kokeile ja löydä omasi.

– Älä stressaa syömistä, vaan nauti ja syö kiitollisuudella. Lipsumiset sinne tai tänne eivät kaada mitään, stressaaminen vain häiritsee elimistön toimintaa.

26.9 Paula Heinonen ja Biohakkerin käsikirjan kirjoittajat ravintoasiantuntija Jaakko Halmetoja, lääkäri Olli Sovijärvi sekä teknologia-asiantuntija Teemu Arina esiintyvät Suomen kaikkien aikojen suurimmassa terveysillassa Tampere-talossa. Lisätietoa ja liput tapahtumaan saat tästä!

Tilaa liput Tampereen tilaisuuteen tästä!

Voit myös seurata Terveen elämän luennot -kiertuetta liittymällä sen Facebook -ryhmään tästä! Ryhmään liittymällä saat myös alennuskoodin luentolippujen ostoon sekä voit ehdottaa luentopaikkoja ja toivomiasi luennoitsijoita.

Kiitos Mikkeli luentoillan kuvista Antti Närhelle / www.anttinarhi.com