Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Latva-artisokan keitetyillä kukkapohjilla herkutellaan voisulan kera, mutta sen lehdistä saadaan myös ruoansulatus- ja maksarohtoa. Lehtiuutteen polyfenolit aktivoivat maksassa sappinesteen eritystä ja parantavat sapen virtausta sappitiehyissä. Latva-artisokan kynariini suojaa maksasoluja kemikaalien haittavaikutuksilta ja tehostaa maksasolujen uusiutumista.
Latva-artisokkauutteen nauttiminen ennen ateriaa voi alentaa aterian jälkeisiä verensokeri-, triglyseridi- ja kolesteroliarvoja.
Tämäkin rohtokasvi kuuluu mykerökukkaisiin ja saattaa siis allergisoida. Sapeneritystä lisäävän vaikutuksen takia latva-artisokan käyttöä ei suositella, jos sappirakossa on kiviä, jotka liikkeelle lähtiessään saattavat tukkia tiehyet.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti