Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Kaikkien ravitsemussuositusten mukaan kasvikset kuuluvat hyvään ruokavalioon, koska ne sisältävät tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja. Suosituksissa ei puhuta mitään kasvisten klorofyllin eli lehtivihreän merkityksestä, aivan kuten antioksidanttejakaan ei vielä 50 vuotta sitten yleisesti tunnettu.
Kasvin viherhiukkasten klorofylli sitoo auringon energiaa ja valmistaa sen avulla vedestä ja hiilidioksidista sokeria ja happea, jotka molemmat ovat ihmisen elinehto (tässä ei puhuta teollisesta sokerista vaan kasvin luonnollisesta aineosasta). Vihreät kasvit ovat tärkeitä hyvin imeytyvän ja tehokkaasti soluaineenvaihdunnassa toimivan magnesiumin, raudan, K-vitamiinin, karotenoidien ja foolihapon lähteitä. Näiden tunnettujen ravintoaineiden ohella myös kasvin lehtivihreä hyödyttää nauttijaansa. Lehtivihreä on tärkeä osa maksaa vahvistavaa ruokavaliota. Lehtivihreä estää haitallisten bakteerien kasvua ja tulehduksia aktivoimalla immuunipuolustuksen soluja. Lehtivihreän avulla suolisto voi paremmin, jolloin maksaan tulee vähemmän toksiineja käsiteltäväksi. Lehtivihreä toimii oksidaatiota estävänä antioksidanttina ja edistää solujen tervettä aineenvaihduntaa ja kudosten uusiutumista niin maksassa kuin muualla elimistössä. Vihreiden kasvien käyttö edistää suolentoimintaa ja voi antaa suuren avun ummetuksesta kärsiville. Lehtivihreä auttaa poistamaan kehon pahan hajun, joka voi johtua suoliston häiriötilasta tai virtsaelinten ongelmista. Klorofyllin on eläinkokeissa todettu ehkäisevän homemyrkylle altistuneiden maksasyöpää ja säteilyn aiheuttamia vaurioita. Lehtivihreää on myös kansanperinteessä käytetty sekä sisäisesti että ulkoisesti parantamaan haavoja, tulehduksia ja muita sairauksia.
Lehtivihreää saadaan monista tavallisista ruoka-aineista kuten lehtisalaateista, kurkusta, varsiselleristä, kesäkurpitsasta ja kaaleista. Vielä tehokkaampia vihreitä ovat nokkonen, voikukka ym. villivihannekset, auringonkukan, sinimailasen ja herneen versot, vehnän ja ohran oraat, merilevät ja viljellyt makean veden levät.
Vihreät kasvit kuuluvat jokaiseen puhdistumiskuuriin ja tehostavat maksan työtä. Niitä ei tarvitse eikä kannata syödä mahan täydeltä. Pieni määrä riittää auttamaan maksaa ja vahvistamaan immuniteettia. Suuret annokset tuovat kehoon liikaa kasvisten alkaloideja, jolloin vaikutus kääntyy päinvastaiseksi. Tosin lautasellinen kalpeaa tehoviljeltyä jäävuorisalaattia ei sisällä paljon lehtivihreää, ja liikaa siitä voi saada vain torjunta-aineita. Liikaa vihreää voi kuitenkin saada, jos innostuu nauttimaan päivittäin kokonaisen nipun tummanvihreää salaattia tai lautasellisen villivihanneksia. Nämä pystyy helposti nauttimaan tehosekoittajalla hienoksi jauhettuna, mutta annos kylmentää ruoansulatusta ja saattaa jatkuvasti nautittuna tuoda kehoon enemmän rasitetta kuin terveyttä.
Kasviksiin tottumaton saa usein vihreiden kasvien lisäyksestä ns. puhdistumisreaktion: suolen toiminta vilkastuu, ehkä hetkellisesti liikaakin, vatsa möyrii, tulee ehkä pahoinvointia. Alkureaktiona tämä on asiaan kuuluvaa ja sitä voi ehkäistä siirtymällä vihreään ruokaan vähitellen. On täysin luonnollista, jos sipseillä ja sämpylöillä ruokittu keho joutuu ensin etsimään solumuistin kätköistä tavan käsitellä kasvispitoista ruokaa. Kaikki ei kuitenkaan ole puhdistumista, joten pitää olla tarkkana, milloin reaktio kertoo kehon sietokyvyn ylityksestä tai yliherkkyyksistä. Reagointi ei saa olla liian voimakas eikä se saa jatkua päiväkausia.
Kasvisten käytössä on tärkeää monipuolisuus, pelkillä vihreillä kasveilla ei selvitä. Jos kasvisten käyttö rajoittuu vaikkapa parsakaaliin ja pinaattiin, näiden jatkuva käyttö tuo kehoon liikaa oksaalihappoa, joka rasittaa munuaisia. Orasmehu ei ole tavallista ruokaa vaan vahvaa lisäravintoa, jota käytetään kuureina ja jonka käytössä elävän ravinnon syöjänkin on syytä pitää taukoja.
”Syö värejä” eli käytä monenvärisiä kasviksia niin saat tasapainoisesti monenlaisia ravintoaineita. Punaisista, keltaisista ja oransseista kasviksista ja hedelmistä karoteeneja ja lykopeenia eli tärkeitä hapettumista estäviä antioksidantteja, joita saadaan eri muodossa myös sinisistä ja sinipunaisista kasviksista ja marjoista. Keltaisista ja valkoisista kaaleista ja sipuleista tulee maksalle tärkeitä rikkiyhdisteitä ja jälleen kerran myös antioksidanttivaikutteisia aineita.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti