Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Tässä kirjassa ei ole mitään ihmeellistä ja siksi se on merkittävä. Kirjan ohjeet ovat yksinkertaisia ja vaikuttavia. Voit jopa ihmetellä, pystyvätkö ruoan laatu, määrä ja ruokarytmi sekä lempeät tukihoidot saamaan näin paljon aikaan. Saatat myös kysyä miksi terveydenhuollossa ei käytetä näitä keinoja, jos ne antavat niin huomattavaa apua. Niin, miksi ei? Miksi ei jokaisen terveyskeskuksen ja sairaalan rinnalla ole terveydenedistämiskeskus, terveysklinikka, terveyskoti, parantola tai millä nimellä sitä sitten kutsuttaisikaan? Vaikka asian tärkeys ymmärrettäisiin, vastaus on aina selvä: ei ole rahaa. Valtion menoista kuluu vuosittain yli 10 % elämäntapasairauksien hoitoon. Viisi miljardia euroa siis löytyy virheellisestä syömisestä, liikunnan puutteesta, tupakasta, alkoholista ja muista elämisen tavoista johtuvien oireiden hoitoon. Sairauden hoitoon tarvitaan vähemmän rahaa, jos hoidetaan terveyttä.
Tällä hetkellä yksittäiset ihmiset kamppailevat dieettien, väsymyksen ja kansantautien kanssa, ja samanaikaisesti terveydenhuolto nääntyy lisääntyvien vaatimusten ja riittämättömien resurssien alla. Jokainen voi katsoa rehellisesti itseään: mitä minä voisin tehdä parantaakseni omaa elämänlaatuani niin, että hyvinvointi lisääntyy myös ympärilläni. Vaatimatta itseltä liikaa, mutta riittävästi, hakemalla tarvittaessa tukea. Hoida itseäsi, parannat koko maailmaa.
Aikoinaan tuberkuloosiin ei ollut lääkettä, joten perustettiin keuhkotautiparantoloita. Rasvamaksaan ja hiljaiseen tulehdukseen ei ole lääkettä, nyt tarvittaisiin inflammaatioparantoloita. Paikkoja, joissa etsitään voimanlähteet ihmiselle, joka ei jaksa toteuttaa tarvittavaa elämäntapamuutosta tavallisen arjen keskellä. Hoitoloita, joissa huomioidaan ihmisen yksilölliset ongelmakohdat ja yhdistetään länsimainen lääketiede, ravintohoito, liikunta, terapeuttiset menetelmät ja ihmisen luontainen paranemiskyky. Autetaan ihminen uusien elämäntapojen makuun niin, että ne omaan arkeen palattaessa ovat jo toinen luonto.
Nykyinen kuntoutustoiminta koskettaa vain harvoja ja ammattitaitoisista kuntouttajista huolimatta apu jää usein puolitiehen. Yhtenä ongelmakohtana on kuntoutuskeskusten ravintolatoiminta. Kilpailutettuna ja niukoin varoin se ei pysty tarjoamaan parantavaa ruokaa, saati opeta sen valmistusta ja houkuttelee kuntoutujat ilta- ja yöelämään, joka ei tue voimaantumista. Tärkeä osa kuntoutusta eli kehon puhdistuminen ja sen vaikutus mm. maksaan ja aivotoimintaan jää toteutumatta.
Käytännössä kakkostyypin diabeetikko tai metabolisesta oireyhtymästä kärsivä saa nykytilanteessa parhaimmillaan tunnin ravinto-ohjauksen asiantuntijalta, pahimmassa tapauksessa vain lääkereseptit, joita uusimalla elämä jatkuu vuodesta toiseen, kunnes pinnan alla pysynyt alkuperäinen ongelma pulpahtaa esiin uudessa muodossa.
Verensokerilääke ei poista liikunnan puutetta, kolesterolilääke ei korvaa kasvisten vähäisyyttä, verenpainelääke ei rauhoita stressiä, maksaa rasvoittava vyötärölihavuus ei katoa mielialalääkkeillä. Tiedon puute ei ole internet-aikakaudella suurin ongelma vaan väsymys, liikkeen puute, motivaation puute ja moninaiset paineet, jotka vetävät väärään suuntaan.
Jos elämäntapamuutoksia ei tehdä, lääkkeiden avulla saadaan toki lisää elinvuosia. Entä näiden lisävuosien laatu? Riittääkö, että elämässä on pituutta, kun olisi mahdollisuus myös nauttia elämästä terveenä? Elämäntapamuutoksilla lisävuosiin tulee laatua.
Kiireisen, stressaavan tai turhautuneen elämän keskellä ihmiseltä häviää kyky kuunnella ja ymmärtää oman kehon viestejä. Suomalainen sisu vie läpi harmaan kiven, mutta sisua käytetään vääriin kohteisiin. Sinnitellään työssä väsymyksen, aivosumun, hartiasäryn, vatsavaivojen ja ylipainon kanssa, mutta ei löydetä voimanlähdettä elämäntapamuutoksiin. Tarvitaanko niihin edes sisua vai paremminkin uskallusta tehdä päätös? Rohkeutta jättää epätyydyttävä elämäntilanne ja lupaa heittäytyä etsimään iloa ja innostusta elämään. Tämä ei tarkoita, että vältellään velvollisuuksia tai jätetään ikävät työtehtävät työtovereille ja lapset oman onnensa nojaan. Ilo ja innostus tarkoittavat enemmänkin asennetta ja uskallusta etsiä suunta, jossa keho ja mieli voivat hyvin.
Sinulla on määräysvalta oman kehosi ja mielesi hyvinvointiin. Käytä määräysvaltaa viisaasti, niin säilytät sen itselläsi. Jatkuva aivosumu, pysyvästi ärtyinen mieli, päivittäin yllesi laskeutuva harmaa pilvi, riippuvuus alkoholista tai sokerista ja ikuinen ylipainon kanssa kamppailu kertovat, että et ole täysin oman itsesi herra. Sairaalassa tai voimakkaiden lääkkeiden vaikutuksen alaisena valta ei ole enää sinulla. Etsi ajoissa apua ja tukea, jotain, mikä sysää sivuraiteilta takaisin omalle tielle. Jokainen voi muuttaa elämänsä iloiseksi, virkeäksi ja mielekkääksi. Viisautta on antautua tarvittaessa auttaviin käsiin.
Lääketiede on hylännyt lääketieteen isän Hippokrateen moton ”Ruoka olkoon lääkkeesi”. Lause on ehkä paljosta käytöstä kulunut, mutta edelleen täyttä totta. Hippokrates kutsuu nyt länsimaista lääketiedettä yhdistämään lääketieteen isän ajatukset viisaasti nykyaikaisen lääketieteen saavutuksiin. Kilpajuoksu haitallisten elämäntapojen ja niistä aiheutuvien sairauksien lääkitsemisen välillä voidaan julistaa kaikkien häviöksi. Mitä rasittavampia elämäntapoja harrastetaan, sitä enemmän keho oirehtii, sitä enemmän vaivoja lääkitään, sitä enemmän syntyy lääkkeiden sivuvaikutuksia ja mielialaongelmia, sitä enemmän käytetään lääkkeitä… Lopputuloksena maksan nääntyminen − johon ei enää löydy lääkettä.
Eli vihdoinkin on elämäntaparemontin vuoro. Hyvä ruoka, virkistävä liikunta, nautinnollinen rentoutuminen, voimistava yöuni, innostava tekeminen ja rauhallinen elämänrytmi päästävät väsymyksen, oirehtimisen, sairastamisen ja lääkkeiden noidankehästä. Maksa voi hyvin, koko ihminen voi hyvin.
Näitä loppusanoja kirjoitan Suomen talvessa, marraskuisessa pimeydessä. Päivän kajossa laskeutui läheiselle merenlahdelle muuttomatkallaan joutsenia, joiden toitottava laulu kuului kuin lähtöfanfaari minullekin, kohta taas etelään lentävälle. Lintujen tyyni uiskentelu, luonnon rauha ja talvisen harmonian sävyttämä maisema muistuttavat elämän tärkeimmistä asioista. Me pienet ihmiset seilaamme maksamme kanssa suuressa maailmankaikkeudessa pikkuisen tomuhiukkasen pinnalla. Laitetaan asiat tärkeysjärjestykseen, ja lähdetään kukin omalle matkallemme.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti