Fytoterapian ulkoiset sovellutukset voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmää:
- vaikuttavat aineet joutuvat kehoon ihon kautta
-yrttikylvyt
-yrttijalkakylvyt
-yrttikääreet
-hieronta-aineet
-voiteet - vaikuttavat aineet joutuvat kehon hengitysteiden kautta
-höyrytys
-suitsutus
Yrttikylpy voi olla lämmin, haalea tai viileä, ei yleensä kylmä. Yrtit lisätään kylpyveteen joko sellaisenaan tai hauteena. Yrttikylpyjä voidaan käyttää esimerkiksi reumasairauksien, iho-ongelmien, hermoston sairauksien, stressin ja unettomuuden sekä vilustumistautien hoidossa. Kokokylpyjen lisäksi käytetään yrtti-istumakylpyjä; tämä on tehokas tukihoito vitsatieongelmien ja monien naistenvaivojen hoidossa. Yrttijalkakylvyt perustuvat jalkojen toimimiseen ns. refleksialueena; jalkojen kautta voidaan vaikuttaa koko kehoon. Yrttijalkakylpyjä käytetään paljon vilustumistautien ja päänsäryn hoidossa ja tietysti silloin kun ongelma on itse jaloissa (esim. kylmät tai turvonneet jalat).
Yrttikääre voidaan valmistaa viidellä tavalla:
Tapa 1: Tuoretta, tarvittaessa hienonnettua tai pehmennettyä yrttiä asetetaan hoidettavaan kohtaan, joko suoraan iholle tai ohueen puuvillaliinaan, esim. sideharsoon käärittynä. Ympärille kääritään puuvillaliina ja sen ympärille tarvittaessa villaliina. (Esimerkkejä: kaali- ja sipulikääre).
Tapa 2: Kuivattua, jauhettua yrttiä (=yrttijauhetta) ja vettä, harvoin muuta nestettä, sekoitetaan paksuksi puuroksi, joka levitetään hoidettavaan kohtaan, jatko kuten edellä. Esimerkkejä: sinappikääre, yrttisavikääreet.
Tapa 3: Käytettävää yrttiä keitetään, saatu puuromainen seos levitetään suoraan iholle tai asetetaan hoidettavaan kohtaan sideharsossa, jatko kuten edellä. Esimerkkejä: perunakääre, purjokääre, pellavansiemenkääre.
Tapa 4: Tuoreet tai kuivat yrtit laitetaan ohueen puuvillapussiin ja kuumennetaan kiehuvan veden höyryssä, joskus uunissa. Esimerkkejä: ”heinäsäkki”, kirsikansiemenkääre.
Tapa 5: Käytettävistä yrteistä valmistetaan vesihaude, jossa kostutetaan puuvillapyyhe. Kostutettu pyyhe asetetaan hoidettavaan kohtaan ja peitetään kuivalla pyyhkeellä. Esimerkkejä: kehäkukkakääre, kamomillakääre.
Tapaturmien, äkillisten tulehdusten ja kuumeenhoidossa kääreiden on oltava viileitä, muissa tapauksissa voidaan käyttää tilanteesta riippuen lämmintä tai viileää käärettä.
Öljyjä ja voiteita käytetään sekä kosmeettisesti, terapeuttisesti, terveen ihon päivittäiseen hoitoon että iho-ongelmien tai muiden terveysongelmien kohdatessa.
Terapeuttisesti käytettävät öljyt valmistetaan useimmiten niin, että kasvinosia uutetaan kylmäpuristetussa öljyssä, jolloin vaikuttavat aineet siirtyvät öljyyn; kasvinosat poistetaan uuttamisen jälkeen. Perusöljynä käytetään useimmiten auringonkukkaöljyä. Em. tavalla valmistetaan esimerkiksi arnikkiöljy ja mäkikuismaöljy (=johannisöljy). Toinen tapa on lisätä perusöljyyn eteerisiä öljyjä. Tällä tavoin valmistetaan monet vilustumisen ja lihassäryn hoidossa käytetyt, voimakastuoksuiset hierontaöljyt.
Terapeuttisesti vaikuttavia voiteita valmistetaan esimerkiksi kehäkukasta, kamomillasta, auringonhatusta ja arnikista. Pohja-aineena käytetään usein mehiläisvahaa tai lanoliinia.
Höyrytyksessä yrtit lisätään kuumaan, höyryävään veteen, jolloin vaikuttavat aineet siirtyvät höyryssä hengitysteihin. Sen lisäksi höyrytystä käytetään myös ihon hoidossa.
Höyryä hengitettäessä on ennen kaikkea varottava liian kuuman höyryn joutumista limakalvoille, koska niille syntyy helposti palovammoja, varsinkin lapsilla. Kamomilla, timjami, minttu ja sipuli ovat höyrytyksessä paljon käytettyjä yrttejä. Myös eteerisiä öljyjä käytetään höyrytyksessä.
Monien kasvien tuoksulla, siis kasvien sisältämillä tuoksuvilla aineilla, on vanhastaan havaittu olevan tervehdyttävä vaikutus. Tapa viedä kukkia potilaalle perustuu osittain tähän.
Tuoksulamppu. Aromaterapeuttisia öljyjä tiputetaan 3 – 7 tippaa tuoksulamppuun laitettuun lämpimään veteen.
Suitsuttamisella tarkoitetaan voimakastuoksuisten yrttien polttamista, jolloin syntyy voimakastuoksuista savua.
Itämaisessa yrttilääkinnässä esimerkiksi salviaa on suitsutettu asuinhuoneissa tartuntatautien torjumiseksi.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Lääkintäjärjestelmät. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).