Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on pantoteenihappo B5?
Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.
Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.
Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.
PANTOTEENIHAPPO B5-vitamiini dekspantenoli eli D-pantoteenihappo, vesiliukoinen
PANTOTEENIHAPPO B5 tehtävänä on olla osana tärkeässä koentsyymi A:ssa osallistuen energia- ja rasva-aineenvaihduntaan. Rasva-, proteiini-, hiilihydraattiaineenvaihdunnan entsyymireaktiot. hemiproteiinien muodostus.
Pantoteenihappoa käyteään useissa tilanteissa, vaikka sen tehosta kaikissa näissä ei ole ei ole riittävästi tieteellistä näyttöä. Ihmiset ottavat pantoteenihappoa täydentääkseen ruokavaliota ja hoitaakseen eri tiloja kuten: akne, alkoholismi, allergiat, kaljuuntuminen, astma, tarkkaavaisuus-ylivilkkaushäiriö (ADHD), autismi, polttava jalat -oireyhtymä, hiiva-infektiot, sydämen vajaatoiminta, rannekanavaoireyhtymä, hengityselinten sairaudet, keliakia, koliitti, sidekalvontulehdus, kouristukset ja kystiitti (virtsarakon tulehdus).
Puutostila on erittäin harvinainen ja lähes mahdoton aikaansaada, kokeellisesti eli tahallisesti aiheutettuna on havaittu mm. raajojen puutuminen ja pistely, väsymys, pahoinvointi.
Hyviä lähteitä ovat maksa, munat, liha, viljat, palkokasvit, esiintyy yleisesti luonnossa (pan=kaikkialla).
Lisätietoa Pantoteenihappo – RavintolisäWiki
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B5-vitamiini_eli_pantoteenihappo
Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!
Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta, varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana!
Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K. Lindholm