Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on C-VITAMIINI?
Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.
Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.
Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa, että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.
C-VITAMIINI
E300, E301 natriumaskorbaatti, E302 kaliumaskorbaatti. Eräs tärkeimpiä vesiliukoisia antioksidantteja
C-vitamiinin tehtäväksi ajatellaan mm. kollageenin muodostus (sidekudos, iho, luusto, hampaat, verisuonet). Pelkistäjänä edistää raudan imeytymistä (Fe3+ à Fe2+) yhteistyö E-vitamiinin kanssa, adrenaliinin tuotanto, karnitiini, sappihapot, kolesteroliaineenvaihdunta. Tiesitkö että puutos syntyy suhteellisen nopeasti, sillä meillä on varastoja vain noin 2-4 viikoksi?
Mikä kuluttaa c-vitamiinia?
Kiireinen elämänrytmi kuluttaa monella tavalla ja myös c-vitamiini häviää stressistä. Myös masennus, kevätväsymys, tupakointi, runsas alkoholin käyttö, laihdutus, sairaudet, vanheneminen, tulehdukset sekä raskasmetallit vaikuttaa vähentävästi. Masennus kuluttaa c-vitamiinivarastoja. C-vitamiinin puutostaudiksi nimetään mm. keripukki.
Mistä tankata c-vitamiinia?
Parhaita lähteitä ovat marjat, hedelmät, vihannekset ja juurekset.
Ruoanlaitossa huomioitavaa
Kun valmistat ruokaa, niin mieti erilaisia ruoanlaittotapoja. Sillä c-vitamiini häviää helposti ravinnosta kuumennettaessa ja säilytyksen aikana.
Lisätietoa C-vitamiini – RavintolisäWiki
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=C-vitamiini
Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K. Lindholm