Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään?
Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.
Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.
Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.
D-VITAMIINI
D3 = kolekalsiferoli (eläinkunnasta), D2 = ergokalsiferoli (kasvikunnasta) rasvaliukoinen vitamiini.
D-vitamiinin tehtäviä: kalsiumin ja fosfaatin (sekä magnesium) imeytyminen ruuansulatuskanavasta, kalsiumtaso verenkierrossa, kalsiumin kiinnittyminen luustoon.
Uusia tutkimussuuntia: estävä vaikutus rintasyövässä ja paksusuolisyövässä (D-vitamiini ja Ca yhdessä), eturauhassyöpälihasdystrofia, iho, valkuaisaineiden metabolia, diabeteksen ehkäisy.
Puutostiloina mm. riisitauti, osteomalasia, luuston haurastuminen.
Hyviä lähteitä mm. kala, vitaminoitu maito ja margariini, (kantarellit ja muut vahverot sekä jotkut muut metsäsienet)
1 µg = 40 KY, 5 µg = 200 KY, 1 KY = 0,025 µg
Etelä-Suomessa ei auringonvalossa ole sopivia ultraviolettisäteitä D3-vitamiinin muodostukselle kuin kesäkuukausina. HUOM! Nykyisin suositellaan jopa 20 -25 µg tietyille henkilöryhmille.
Lisätietoa D-vitamiini – RavintolisäWiki
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=D-vitamiini
Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!