Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on B2-vitamiini?
Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.
Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.
Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa, että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.
B2-VITAMIINI Riboflaviini (riboosi, flavus – keltainen), E101, aineenvaihduntaan osallistuva vesiliukoinen vitamiini
B2-vitamiinin tehtävä on toimia keskeisenä aineena solujen energiantuotannossa, valkuaisaineiden ja aminohappojen aineenvaihdunnassa. Riboflaviini toimii monissa hapetus-pelkistys-reaktioissa, B6:n ja foolihapon aktivoinnissa.
Puutosoireet
Riboflaviinin puutosoireet ovat yleisemmin seurausta sokerin, proteiinien ja rasvojen aineenvaihdunnan häiriintymisestä. Oireina voi olla suun limakalvon ongelmat ja tulehdukset, suupielten halkeilu, kielen kirvely, limakalvojen herkkyys ja aristus sekä kynsinauhojen kuivuminen, ns. ”kynnenvieritikut”. Myös riboflaviinin puutteesta johtuva anemia tunnetaan. Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä että pienikin riboflaviinin saannin vaje saattaa heikentää elimistön raudan käsittelykykyä ja heikentää pimeänäkökykyä. Meilä on riboflaviinivarastot noin 2-6 viikkoa.
B2-vitamiinin tarvetta lisäävät:
Tarvetta lisäävät stressi, raskaus, runsas alkoholin käyttö, laihdutus, iho-sairaudet ja ikääntyminen.
B2-vitamiinin lähteitä:
Hyviä lähteitä ovat mm. viljavalmisteet, manteli, pähkinät, maksa, maitotuotteet, kala (makrilli), muna.
Lisätietoa Riboflaviini – RavintolisäWiki
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B2-vitamiini_eli_riboflaviini
Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!
Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta, varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana!
Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K. Lindholm