Mitä vitamiinit ja kivennäisaineet ovat, miksi niitä tarvitaan ja miten niitä käytetään? Mikä on B12-vitamiini?
Tietomme vitamiineista sekä kivennäis- ja hivenaineista suojaravintoaineina ovat elintärkeitä. Huolehtimalla ravitsemuksesta voimme varmistaa hyvän terveyden ja parantaa vaivoja, mutta myös ehkäistä sairauksia ja ikääntymiseen liittyvää rappeutumista. Ruokien ravintoainekoostumus on heikentynyt ja siksi emme saa riittävästi vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita ravinnostamme.
Vitamiinit ovat epäyhtenäinen ryhmä orgaanisia ravintoaineita, joita tarvitaan välttämättä elimistössä tapahtuvien kemiallisten prosessien säätelyyn. Tärkeitä prosesseja ovat energian vapauttaminen ravinnosta, luuston kunnon ylläpito sekä hormonitoiminnan ohjailu.
Vitamiinit ovat orgaanisia eli eloperäisiä aineita, mikä tarkoittaa että ne ovat hiiliyhdisteitä. Elimistö ei pysty itse valmistamaan vitamiineja, joten ne on saatava ravinnosta tai vitamiinivalmisteista. Ilman kaikkia elintärkeitä vitamiineja emme pysy hengissä. Katsauksessa, joka käsitteli 150 Journal of the American Medical Associationissa julkaistua tieteellistä koetta, todettiin useiden tärkeiden vitamiinien puutteen voivan lisätä sydänsairauden, aivohalvauksen, joidenkin syöpien, synnynnäisten kehityshäiriöiden, osteoporoosin, luunmurtumien ja monien muiden kroonisten terveysongelmien riskiä.
B12-VITAMIINI Kobalamiini, syankobalamiini, hydroksikobalamiini, vesiliukoinen vitamiini.
B12-vitamiinin tehtävät:
Verisolut, hermokudos, valkuaisaineet, DNA, RNA (à solun-jakautuminen). Rasvametabolia, toimii yhteistyössä foolihapon kanssa. Ei välttämättömien aminohappojen muodostus.
B12-vitamiinin puutostilassa solujen jakautuminen hidastuu, pernisiöösi anemia, megaloblastia, kipeä ja punoittava kieli, suolisto-oireet. Tarvitsee imeytyäkseen mahan limakalvolta erittyvän molekyylin.
Hyviä lähteitä ovat:
liha, kala, maitotuotteet, munat (varastot kestävät useita vuosia)
HUOM!! Vegaanit tarvitsevat lisää, suositellaan lisäravintovalmisteena.
Lisätietoa Kobalamiini – RavintolisäWiki
http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B12-vitamiini_eli_kobalamiini
Ylläpidä ruoanlaitossa oikeita valmistustapoja – säästä vitamiinit!
Muistathan, että ruuan valmistus vähentää vitamiinien ja hivenaineiden osuutta, varsinkin vesiliukoiset vitamiinit kärsivät keittämisestä. Monet vitamiinit ja hivenaineet häviävät kuorten mukana!
Tämä artikkeli on Provitan koulutusmateriaalista. Tosiasiaa vitamiinien säilyvyydestä, luentomateriaali, Risto K. Lindholm