Vatsa ja suolisto – Suu

Pureskelun avulla ruoka muuttuu nestemäiseksi massaksi, jolloin sulatettavan ruoan pintaala lisääntyy. Huolellisella pureskelulla onkin tärkeä merkitys myös ruoansulatuksen jatkolle. Sylkirauhaset tuottavat sylkeä, joka sisältää tärkkelystä pilkkovaa amylaasientsyymiä eli hiilihydraattien pilkkominen alkaa suussa.

Sylki sisältää lisäksi mm. nielemistä helpottavaa musiinia (estää myös mikrobien tarttumista limakalvoille) ja haptokorriinia (R-proteiini). Kun B12-vitamiini irtoaa mahalaukussa ruoan proteiineista, se kiinnittyy haptokorriiniin.

Suussa on myös tehokas puolustusjärjestelmä ja sylki kuuluukin elimistön ensimmäiseen puolustuslinjaan. Sylki sisältää mm. antimikrobisia aineita ja vasta-aineita. Lisäksi jatkuvasti liikkuva runsas sylki vähentää mikrobien määrää ja estää mikrobien tarttumista suun limakalvoille.

Arvaatko jo, mikä on tärkeä syljeneritystä edistävä tekijä? Puremalihasten toiminnan aikaansaama stimulaatio sylkirauhasille eli huolellinen pureskelu. Suun kuivuuteen voi liittyä erilaisia tekijöitä, joista yleisimpiä ovat tiettyjen syljeneritystä vähentävien lääkkeiden pitkäaikainen käyttö, sylkirauhasiin liittyvät sairaudet ja sädehoito.

Suun mikrobiston tasapainolla on merkittävä vaikutus suun terveyteen. Suun bakteerikannan tasapaino voi järkkyä esimerkiksi antibioottikuurien, antibakteerisia yhdisteitä sisältävien suuvesien jatkuvan käytön tai jonkin sairauden vuoksi. Tosin hammastahnatkin voivat sisältää antimikrobisia yhdisteitä (esimerkkinä triklosaani). Antibakteeristen yhdisteiden käyttö voi edistää resistenttien bakteerien syntymistä. Lisäksi suun bakteeriston tasapainoon voivat vaikuttaa heikentävästi huono syyhygienia, runsas sokerin ja sitä sisältävien tuotteiden nauttiminen sekä suun kuivuus.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi