Elimistön mikrobikoostumusta voidaan muuttaa joko nauttimalla hyödyllisiä mikroorganismeja (probiootteja) tai niiden kasvua edistäviä aineita (prebiootteja).
Probiootit ovat eläviä mikrobeja, joilla on käyttäjälleen suotuisa vaikutus. Useimmat probiootit ovat maitohappobakteereja kuten laktobasilleja ja bifidobakteereita. Maitohappobakteereja on elintarvikkeissa sekä luonnostaan (esim. kasviksissa) että lisättynä (esim. hapanmaitotuotteissa). Maitohappobakteereja saadaan siis syömällä normaaleja elintarvikkeita ja näin terve ihminen voi oikeilla elintarvikevalinnoilla ehkäistä vatsavaivoja.
Ongelmatilanteissa on usein tarpeen käyttää maitohappobakteerivalmisteita. Niistä saadaan huomattavasti suurempia määriä spesifisiä suolistoa hoitavia probioottisia bakteereja, jotka ruoan mikrobeja tehokkaammin kiinnittyvät suoliston seinämiin ja ehkäisevät siten haittamikrobien kasvua. Maitohappobakteerivalmisteita on suositeltavaa käyttää vatsanhoidon lisäksi esim. antibioottikuurien aikana, ulkomaanmatkoilla, stressitilanteissa, hiivaongelmissa ja allergioissa. Myös ikääntymisen aiheuttamat bakteerikannan muutokset saattavat helpottua maitohappobakteerien avulla
Eri probiooteilla on erilaisia terveysvaikutuksia, siksi yksi bakteerikanta ei voi auttaa kaikkiin suolistossa esiintyviin ongelmiin. Lactobacillus acidophilus on ohutsuolen alueen tärkein bakteerikanta, vaikka sitä esiintyykin koko suoliston alueella. Se on siten erityisen tärkeä ohutsuolen ongelmia hoidettaessa, mutta vaikuttaa paljon laajemminkin esim. ehkäisten allergioiden kehittymistä. Bifidobacterium bifidum on paksusuolen tärkein bakteerikanta ja siten tärkeä esim. ärtyvän suolen oireyhtymän, ummetuksen ja dysbioosin hoidossa. Bifidobacterium longum estää patogeenisten bakteerien kasvua tuottamalla maitohappoa, estää ripulia.
Lactobacillus casei pystyy estämään useimpien haitallisten bakteerien kasvua suolistossa ja on erityisen tehokas Candida albicans –hiivasientä vastaan. Lactococcus lactis tasapainottaa koko suoliston bakteerikantaa ja edistää ravintoaineiden pilkkoutumista ja imeytymistä. Lactobacillus rhamnosus ehkäisee ripulitauteja. Lactobacillus salivarius torjuu patogeenisia bakteereja ja helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymässä esiintyvää kaasun muodostusta. Useilla Lactobacillus- ja bifidobakteerikannoila on syöpäkasvaimia ehkäisevää vaikutusta. Lactobasillit vahvistavat elimistön puolustusjärjestelmää.
Jotta maitohappobakteerivalmiste olisi toimiva, täytyy siinä olevien bakteerikantojen olla tutkitusti yhteen soveltuvia. Lisäksi bakteerien on kestettävä mahalaukun happamuutta ja ohutsuolen sappihappojen vaikutusta, sekä kiinnityttävä suoliston seinämään ja lisäännyttävä siinä.
Saccharomyces boulardii on probioottihiiva, jonka ranskalainen tiedemies Henri Boulard eristi litsin ja mangostanin hedelmistä vuonna 1923. Saccharomyces boulardii kestää hyvin mahalaukun happamuutta ja se on resistentti antibiooteille. Saccharomyces boulardiita käytetään yleisesti ripulin hoitoon ja lisäksi estämään ripulia esimerkiksi ulkomaanmatkojen ja antibioottokuurin yhteydessä. Saccharomyces kulkee suoliston läpi eli se ei tartu pysyvämmin limakalvon seinämään. Se pystyy kuitenkin estämään bakteerien haitallisia vaikutuksia suolen limakalvolla.
Prebiootit ovat ruoansulatuksessa sulamattomia ravinnon aineosia, kuten ravintokuidut, mutta niiden fysiologiset vaikutukset ovat erilaiset. Hyödylliset suolistobakteerit voivat käyttää prebiootteja ravintonaan, mutta muut bakteerit vain rajoitetusti tai ei lainkaan ja näin haitallisten bakteerien kasvu estyy. Prebiootteja esiintyy luonnostaan monissa kasviksissa mm. maa-artisokassa ja sikurissa, mutta nykyään niitä myös lisätään tiettyihin elintarvikkeisiin ja erityisvalmisteisiin pääasiallisesti oligosakkarideina. Useissa plasebokontrolloiduissa tutkimuksissa on todettu paksusuolen Bifidobacteriumin määrän nousu kymmenkertaiseksi, kun frukto-oligosakkarideja on nautittu 1-20 g päivittäin. Useissa tutkimuksissa suositellaan 7-8 g/pv. Lisäksi on todettu, että prebioottien vaikutuksesta lyhytketjuisten rasvahappojen määrä lisääntyy (edullinen vaikutus mm. suoliston limakalvoille), paksusuolen pH alenee ja samalla läpikulkuaika suolistossa vähenee (laksatiivinen vaikutus)
Maa-artisokkajauhe on luonnollinen frukto-oligosakkaridien lähde, joka samalla toimii vähäkalorisena makeutusaineena ja sisältää myös runsaasti kuitua ja kivennäisaineita. Frukto-oligosakkaridit (kuten myös inuliini) saattavat kuitenkin aiheuttaa runsasta kaasunmuodostusta, jolloin niitä ei pidä käyttää.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).