Matka kohti hyvinvointia alkaa ihan perusasioista, kuten säännöllinen ateriarytmi ja aterioiden tasapainoinen koostaminen. On tärkeää lisäksi rauhoittaa ruokailuhetki ja pureskella ruoka erittäin huolellisesti. Näin syödään helpommin myös juuri sopiva määrä ruokaa. Jo näin merkityksettömältäkin tuntuvalla asialla on suuri vaikutus ruoansulatukselle. Lisäksi veden riittävä juominen on tärkeää. Myös riittävä rentoutuminen ja mielen rauhoittaminen ovat tärkeitä tekijöitä niin ruoansulatukselle, suoliston limakalvolle kuin suoliston bakteerikannalle. Näihin asioihin tulee kiinnittää huomiota jokaisen suoliston sairauden kohdalla.
Tulehdukselliset suolistosairaudet
Tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD = Inflammatory Bowel Disease) ovat sekä haavaisen paksusuolen tulehdus (Colitis Ulcerosa) että Crohnin tauti. Nämä sairaudet ovat 2000-luvulla lisääntyneet noin kuuden prosentin vuosivauhdilla ja näiden esiintyvyys on Suomessa maailman huippua. Sairastuneiden määrä on kolminkertaistunut vuosien 19932008 välillä. Näitä sairauksia kutsutaan jopa jo kansantaudeiksi.
Tulehduksellisten suolistosairauksien syntyä ei tiedetä, mutta perintötekijöillä on vaikutusta. Sairauksien nopean lisääntymisen täytyy liittyä jollain tavalla elintapoihin ja ympäristötekijöihin. Erääksi syyksi on esitetty sitä, että nykyään varhaislapsuudessa on vähemmän mikrobikontakteja kuin ennen. Toiseksi tekijäksi on esitetty ravintotekijöitä, mutta sairauden aiheuttajaa ei ole ravinnon puolelta löytynyt.
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on koostanut artikkeliin Katsaus Crohnin taudin ja haavaisen koliitin ruokavalioon muitakin mahdollisia riskitekijöitä, kuten antibioottien vaikutus suoliston bakteerikannan koostumukseen, umpilisäkkeen poisto, Dvitamiinistatus, tupakointi, liikunta ja uni. Syntyminen keisarinleikkauksella voi olla yksi Crohnin taudin riskitekijöistä. Runsas lihan ja omega-6 rasvahappojen käyttö, vähäinen kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttö ovat eräitä riskitekijöitä ravinnon puolelta. Koeeläinmalleissa on todettu erityisesti runsaan rasvan määrän lisäävän tulehdusta (erityisesti maitorasva, kolesteroli, punainen liha). Tulehdusta näyttävät puolestaan vähentävän omega-3 –rasvahapot, kurkumiini, neitsytoliiviöljy, vihreä tee, fermentoituvat hiilihydraatit ja resistentti tärkkelys.
Kokonaisvaltaisessa ja luonnonmukaisessa hoidossa kiinnitetään huomiota siihen, että suoliston tilanne saadaan rauhoitettua, tasapainotetaan suoliston bakteerikanta, vähennetään tulehdusta ja parannetaan vastustuskykyä, korjataan ravintoainevajeet ja – puutokset. Laaja ruoansulatusanalyysi on hyödyllinen testi ja lisäksi on hyvä selvittää mahdolliset ruoka-aineallergiat ja –yliherkkyydet. Ravitsemus on hoidossa avainasemassa.
Luontaisesti gluteenittomasta ruokavaliosta on saatu hyviä kokemuksia kummankin sairauden kohdalla ja lisäksi myös maidottomasta. FODMAP-ruokavaliostakin voi olla hyötyä. Vaikeissa tapauksissa voi kokeilla SCD-ruokavaliota (Specific Carbohydrate Diet), jossa ruokavaliosta poistetaan pitkäketjuiset ja kompleksiset hiilihydraatit (tärkkelyspitoiset) ruokavaliosta, jotka vaativat paljon ruoansulatukselta, kuten esimerkiksi peruna, viljat ja maissi. Ruokavalio on laktoositon, sokeriton (hunaja on sallittu) ja gluteeniton (viljaton), lisätietoa tästä ruokavaliosta löytyy http://www.scd-fi.info.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).