Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.
Ongelmat ruoansulatuksessa
Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.
Riittämättömästi haimaentsyymejä
Jos ohutsuolen puolella ei ole riittävästi haiman erittämiä entsyymejä, voi oireina esiintyä jälleen erilaisia vatsan ja suoliston alueen oireita. Oireet alkavat noin 2-4 h kuluttua aterioinnista. Lisäksi voi esiintyä esimerkiksi ruoka-aineyliherkkyyksiä ja ulosteessa voi olla sulamatonta ruokaa.
Puutteellisen entsyymituotannon taustalla voi olla esimerkiksi mahalaukun riittämätön happamuus. Mahalaukun sisällön riittävä happamuushan antaa viestin myös ruoansulatuksen jatkolle ohutsuolen puolella. Lisäksi stressi sekä ruoan hotkiminen heikentävät ruoansulatusta ja ikääntymisen on todettu vähentävän elimistön omaa entsyymituotantoa.
Myös kasviksissa on ruoansulatusta helpottavia, ravintoaineita pilkkovia entsyymejä, jotka kuumennetussa ruoassa ovat kuitenkin tuhoutuneet. Moni syö niukasti kasviksia ja pääasiassa kuumennettua ruokaa, jolloin ravinnosta ei saa riittävästi entsyymejä. Entsyymejä tuhoutuu myös pastöroinnissa, pakastuksessa ja kuumennettaessa mikroaaltouunissa. Puutteellisen ruoansulatuksen taustalla voi olla edellä mainittujen seikkojen lisäksi myös runsasta lääkkeiden käyttöä, ravintoaineiden vajeita ja ruoansulatuselimistön sairauksia.
Elimistön ruoansulatustyötä voi helpottaa ravintolisänä käytettävällä ruoansulatusentsyymillä. Markkinoilla on erilaisia valmisteita ja on tärkeää valita sopiva valmiste. Henkilön ruokavaliokin vaikuttaa sopivan entsyymin valintaan.
Ruoansulatusentsyymivalmisteiden erilaisia ainesosia ovat esimerkiksi
-hiilihydraatteja pilkkovat entsyymit kuten esimerkiksi amylaasi, pektinaasi / fytaasi, invertaasi, sellulaasi, maltaasi, diastaasi, ksylanaasi. Alfa-galaktosidaasi pilkkoo erityisen vaikeasti sulavia hiilihydraatteja, kuten palkokasvit
-proteiineja pilkkovat entsyymit, kuten proteaasi, bromelaiini, papaiini. Joissakin valmisteissa on pepsiiniä ja hieman betaiinihydrokloridiakin
-lipaasi pilkkoo rasvoja ja lisäksi härän sappiuute edistää rasvojen pilkkoutumista
-pankreatiini sisältää haima-entsyymejä (amylaasi, lipaasi, proteaasi)
-piparimintun lehtiuute edistää mm. sapen eritystä maksasta – lisäksi ainesosista saattaa löytyä erilaisia ruoansulatusta edistäviä yrttejä.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016). Haluatko lisätietoa luontaistuotealan koulutuksista? Opiskele itsesi unelma ammattiin luontaistuotealalle! www.provitakoulutus.fi