Ruoansulatuskanavan oireiden taustalla olevia tekijöitä – Ongelmia sapen erityksessä?

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet  saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Ongelmia sapen erityksessä?

Sappirakon tehtävänä on varastoida sappea ja väkevöidä sitä aterioiden välillä.

Sappinesteen eritys voi häiriintyä useasta eri syystä, kuten esimerkiksi sappikivien vuoksi. Lue aiheesta myös Marja Ruutin kirjasta Terve maksa s.113-115. Jos sappinesteen muodostuksessa ja virtauksessa on ongelmia häiriintyy rasvojen ruoansulatus (myös proteiinin) ja ennen pitkää seuraa ongelmia myös rasvaliukoisten vitamiinien riittävässä saannissa. Vaikutukset ulottuvat elimistössä tosin paljon laajemmallekin, kuten Ruutin kirjassa kerrotaan.

Jos sappirakko on poistettu, maksan tuottamaa sappinestettä tulee edelleen pohjukaissuoleen, mutta ei välttämättä riittävää määrää eikä riittävän väkevänä runsasrasvaisen aterian käsittelyä varten. Tästä syystä rasvojen käyttö pitää jakaa tasaisesti pitkin päivää. Rasvojen luontaisena emulgaattorina toimii myös lesitiini, jota saa sekä lesitiinirakeina että kapseleina.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi