Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.
Ongelmat ruoansulatuksessa
Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.
Ohutsuolen bakteerien liikakasvu
Bakteereja on koko ruoansulatuskanavan alueella, mutta niiden määrät vaihtelevat eri ruoansulatuskanavan osissa. Paksusuolessa sijaitsee enemmän bakteereja kuin ohutsuolessa. On kuitenkin tilanteita, joissa bakteerien määrä ohutsuolen puolella saattaa lisääntyä haitalliselle tasolle. Kyse ei ole vain yksittäisestä bakteerista vaan yleensä kyse on usean eri bakteerin liikakasvusta, joiden pitäisi esiintyä lähinnä paksusuolen alueella ja niitä on siirtynyt myös ohutsuolen puolelle. Riittävä suolahapon eritys ja haiman erittämien ruoansulatusentsyymien määrä sekä suoliston peristaltiikka pitävät yleensä huolen siitä, ettei ohutsuolen puolelle asetu suuria määriä haitallisia bakteereja.
Ohutsuolen bakteerien liikakasvun oireet voivat aiheuttaa hyvinkin samankaltaisia oireita kuin muista syistä johtuvat vatsa- ja suolistovaivat, joten se voi hyvin jäädä huomioimatta. Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymää sairastavilla arvioidaan jopa 50-70 %:lla olevan ohutsuolen bakteerien liikakasvua (SIBO=small intestinal bacterial overgrowth).
SIBOn taustalla on usein mahalaukun riittämätön happamuus tai hapoton maha ja haimaentsyymien riittämätön tuotanto. Muita syitä ovat esimerkiksi Crohnin taudin komplikaatiot ja sädehoidon aiheuttamat vauriot.
SIBO:n yhteydessä esiintyy erilaisia vatsan ja suoliston alueen oireita. Henkilöllä voi alentua hiilihydraattien sietokyky ja jopa probiootit sekä tietyt kuidut saattavat aiheuttaa oireita. Lisäksi voi esiintyä rasvaripulia, laihtumista, B12-vitamiinin puutosta. Useimmat näistä oireista aiheutuvat siitä, että ohutsuolen puolella sinne kuulumattomat bakteerit aiheuttavat imeytymishäiriöitä. Limakalvon suojavaikutus voi heikentyä ja tila voi johtaa suoliston lisääntyneeseen läpäiseväisyyteenkin ja haitallisten aineiden lisääntyneeseen määrään elimistössä. SIBO voi liittyä myös dysbioosiin tai se voi olla täysin itsenäinen epätasapainotila. Henkilöllä, jolla on todettu SIBO onkin yleensä useita erilaisia oireita.
Laaja ruoansulatusanalyysi voi antaa viitteitä SIBOsta, mutta se ei anna tarkkaa vastausta. Ohutsuolen bakteerien liikakasvun toteamiseen onkin oma testi (hengitystesti) ja testinäyte lähetetään ulkomaiseen laboratorioon lääkärin lähetteellä. Testin osalta on esitetty myös kritiikkiä, että se antaisi tuloksena vääriä positiivisia ja toisaalta vääriä negatiivisia.
SIBON hoidossa käytetään usein antibioottia, mutta asiaan perehtyneet lääkärit voivat noudattaa jopa pelkästään yrttiprotokollaa. Luonnonantibiooteilla on kuitenkin tärkeä merkitys jatkohoidon kannalta myös perinteisen antibioottihoidon jälkeen. Jälleen ruokavalio merkittävässä asemassa. Sopiva ruokavalio laaditaan yhdessä asiaan perehtyneen asiantuntijan kanssa.
Ruokavalio on yksilöllinen. Ensimmäisten muutaman viikon ajan on syytä noudattaa rauhoitusruokavaliota, jossa ruoka on ”valmiiksi pureskeltua”: vihannessoseet, siemen- ja pähkinämaidot, sosekeitot. Kasvikset vain kypsennettynä. Punaista lihaa ei käytetä lainkaan ja suositaan helpommin sulavia proteiinin lähteitä.Ruokavalion on suositeltavaa olla luontaisesti gluteeniton, mutta jopa gluteenittomia viljoja pitää käyttää alkuvaiheessa erittäin maltillisesti. Maustamattomia hapanmaitotuotteita vain pieniä määriä tai pidetään taukoa maitotaloustuotteista. Rasvat ovat elintärkeitä, mutta SIBOssa niiden pilkkoutuminen ja imeytyminen voi olla häiriintynyt eli rasvoja vain pieniä määriä kerrallaan.
Hyödyllisiä ravintolisiä ovat usein mm. (pitää käyttää varovaisesti ja suositaan mahdollisuuksien mukaan nestemäisessä muodossa olevia)
-ruoansulatusentsyymit ovat todella tärkeitä ja lisäksi mahalaukun optimaalinen happamuus tulee varmistaa
-B12-vitamiini, rauta, sinkki, D, magnesium
-henkilöllä saattaa olla rasvaliukoisten vitamiinien vajeita
-psylliumkuitua voi kokeilla, mutta voi aiheuttaa alkuvaiheessa oireita
– probiootit ovat tärkeitä, mutta ne otetaan käyttöön vasta myöhemmin
– spirulinaa, chlorellaa, nokkosta voi lisätä pirtelöön.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).