Hiivasyndrooma – kiinalaisen lääketieteen näkökulma

Kiinalaisen lääketieteen syntyaikoina ei puhuttu hiivasyndroomasta, mutta tiedettiin silti kyseinen syndrooma. Kiinalaisen lääketieteen mukaan hiivojen, bakteerien ja loisten lisääntyminen elimistössä johtuu Pernan Qin ja Yangin  ja mahdollisesti myös Munuaisten Yangin heikkoudesta ja siihen liittyvästä  lämmön puutteesta ja kosteuden kertymisestä. Pe Qi Xun taustalla on usein Maksan Qin stagnaatio, koska Maksan Qin liikettä ylläpitävä toiminto on välttämätön Pernalle. Maksan Qin stagnaatio on yleinen syndrooma, joka tavallisesti johtuu patoutuneista vihan, katkeruuden tai turhautuneisuuden tunteista.

Pernan Qitä heikentävät tekijät

Pernan Qitä heikentävät monet nykyiseen elämäntyyliin liittyvät asiat kuten stressi, kiire ja jatkuva huolehtiminen, keskittymistä vaativa aivotyö ja opiskelu ja liiallinen työnteko.

Epäsäännölliset ruoka-ajat, nopeasti työn lomassa syödyt, laadultaan heikot ateriat, ylensyönti ja myöhäinen iltasyönti rasittavat Pernaa ja luovat Kosteutta.

Pernan oma maku on makea, mikä tarkoittaa, että pieni määrä makeaa vahvistaa Pernaa, mutta voimakas makeus heikentää. Heikentynyt Perna taas aiheuttaa makeanhimoa Nykyinen sokerin käyttömäärä (keskimäärin 100 g/vrk) on Pernalle liikaa. Pernan Qitä heikentää myös ravinnon Kylmyys eli raakojen ja lämpötilaltaan tai energeettisesti kylmien ruokien suosiminen, varsinkin jos niitä käytetään kylmänä vuodenaikana.

Perna ”inhoaa Kosteutta”, joten sekä sisäinen ja ruokavalion aiheuttama, että ympäristön kosteus (ja siihen liittyen homeongelmat) voi johtaa Pernan Qin heikkenemiseen, toisaalta Pernan heikkous myös luo Kosteutta. Kosteutta lisäävät myös runsas lihan ja rasvojen (sekä kasvi- että eläinrasvojen) käyttö, maitotuotteet, liiallinen suola ja alkoholi sekä antibiootit ja kortisoni.

Pernaa heikentää myös pitkäaikainen sairaus.

Hiivasyndroomaa hoitava ruokavalio kiinalaisen lääketieteen mukaan

Myös kiinalaisessa lääketieteessä ruokavaliolla on keskeinen rooli Pernaan liittyvien oireiden ja siis hiivasyndroomaoireiden hoidossa. Koska kyseessä on Pernan syndrooma, johon liittyy Kosteutta ja Kylmyyttä, voidaan ruokailutavoilla sekä oikein valitulla ravinnolla vahvistaa ja lämmittää Pernaa ja poistaa kosteutta. Ruokavaliolla voidaan myös purkaa Maksan Qin stagnaatiota.

Ruokien energeettinen vaikutus

Pernan Qitä parantavat lämpimät ja energeettisesti lämmittävät ja neutraalit ruoat.

Viilentävät ja lämpötilaltaan kylmät ruoat heikentävät Pernaa ja ovat siis vältettäviä. Maksan Qin stagnaatiota puretaan kirpeillä ruoilla ja mausteilla.

Energeettisesti kuumia ruokia ovat:

Mantelit, punajuuri, ruskeat linssit, lampaanliha, naudanliha, silakka, ankerias, naudan maksa ja -munuaiset, kananrasva, sianihra, palsternakka, mustat pavut, valkosipuli, pippurit, kaneli, kuivattu inkivääri, kardemumma, kumina, neilikka, fenkoli, muskotti, tilli, basilika ja soijaöljy.

Lämpimiä ruokia ovat:

Kana, broileri, kalkkuna, vuohenmaito, lohi, kinkku, sianmaksa, jänis, vasikanliha, auringonkukansiemenet, seesaminsiemenet, saksanpähkinä, maapähkinä, kaakao, suklaa, kahvi, keitetty mustaherukka, vadelma, ruusunmarja, kirsikka, viikuna, taateli, tuore inkivääri, appelsiini, punaiset pavut, keitetyt tomaatit, kurpitsa, kesäkurpitsa, retiisi, kaura, tattari, quinoa, maltaat, ruskea sokeri, purjo, sipuli, parsa, rosmariini, etikka, minttutee, intialainen tee, riisisiirappi. Pitkään haudutetut, paahdetut, grillatut, savustetut ja paistetut ruoat.

Neutraaleja ruokia ovat:

Tumma riisi, kiillotettu riisi, makea riisi, useimmat pavut, kookos, spelt, ruis, maissi, leipä, viinirypäleet, luumut, papaija, ananas, valkoinen sokeri, hunaja, lakritsi oliivit, herneet, kikherneet, porkkana, nauris, lanttu, perunat, kaali, kukkakaali, ruusukaali, maito, osterit, sillit, kuuma vesi. Kylmiä ruokia ovat:

Omena, banaani, greippi, sitruuna, meloni, päärynä, pavunversot, munakoiso, kidneypavut, selleri, kurkku, salaatti, merilevät, soijatuotteet (erityisesti tofu ja soijamaito), jogurtti, raejuusto, simpukat, ravut, suola (pienissä määrin käytettynä).

Viileitä ruokia ovat:

Raaka tomaatti, mung-pavut, retiisi, pinaatti, parsakaali, sienet, ohra, vehnä, vehnänleseet, hirssi, amarantti, munanvalkuainen, vasikanmaksa, sianliha, pehmeät juustot, kalat (lohi lämmittävä), mandariinit, päärynä, ananas, mango, piparmintun lehdet, mansikat, hunaja, jäätelö, vihreä tee, viileä vesi, olut. Höyrytetyt ruoat. Lisäksi viilentäviä ovat mm. antibiootit.

Kosteutta aiheuttavia ruokia ovat:

Kaikki maitotuotteet, myös juustot, kaikki makea (erityisesti valkoinen sokeri ja hunaja), myös keinotekoiset makeutusaineet, tiivistetyt mehut, valkoiset jauhot, liika tärkkelys, leipä (ruis on karvas eli kosteutta poistava), hiiva, trooppiset hedelmät, rasvat (erityisesti eläinrasvat, mutta ei kalanrasva, kaloja voi syödä haitatta), liha (etenkin runsaasti ja/tai illalla myöhään nautittuna, koska sulaa hitaasti ja muhii suolistossa), olut, alkoholi, pähkinät suurina määrinä, soijatuotteet runsaasti käytettynä. Pitkälle jalostetut, kemiallisesti käsitellyt ja pilaantuneet ruoat. Liian monista aineksista koostuvat ateriat ja ylensyönti. Raa’at ja lämpötilaltaan kylmät ruoat ja jäiset juomat. Happamen maun liiallinen käyttö. Myös antibiootit.

Kosteutta poistavia ovat:

Karvaat ja kirpeät maut. Greipinsiemenöljy, raakahunaja (kuumennettu hunaja kosteuttaa), ruis, quinoa, amarantti, maissi, pavut (erityisesti aduki-pavut), sikuri, kurpitsa, kevätsipuli, alfalfa, lanttu, nauris, kyssäkaali, retiisi, retikka, valkopippuri, pellavansiemenet, kurpitsansiemenet, kaikki karvaat yrtit kuten kamomilla, takiaisenjuuri, persilja, voikukanjuuri, vihreä tee ja Pau D’arco.

Ruokien makeus

Pernan oma maku on makea. Tämä tarkoittaa, että pieni määrä luonnollista makeaa vahvistaa Pernaa, mutta suuri määrä vahingoittaa. Laiha, kuiva, ja heikko ihminen saattaa vahvistua makeista ruoista, mutta liiallinen makea aiheuttaa kosteuden kertymistä. Makean himo on hiivasyndroomasta kärsivien tyypillinen oire ja kertoo, että Perna on häiriötilassa.

Makeita ruokia ovat viljat, vihannekset ja palkokasvit. Myös liha ja maitotuotteet ovat makeita, mutta toisaalta kosteutta lisääviä. Niitä voidaan käyttää äärimmäisissä heikkoustiloissa. Makeita ruoka-aineita ovat mm.: Punajuuri, porkkana, kaali, munakoiso, kurkku, selleri, salaatti, tomaatti, peruna, siitake, manteli, auringonkukansiemen, saksanpähkinä, seesaminsiemen, kastanja, kookos, pavut, herneet, linssit. Hedelmät ovat makeita ja makean lisäksi happamia (hapan on Maksan maku) ovat greippi,  persikka, päärynä, mansikka ja oliivi.

Pernaa vahvistava ruokavalio

Pernan Qin vähyyttä potevan on siis suosittava lämmittäviä ja kosteutta poistavia ja vältettävä viilentäviä ja kosteutta lisääviä ruokia. Näin heikennetään hiivojen ja muiden haittamikrobien kasvuolosuhteita elimistössä.

Liian kylmää on kaikki mikä ei ole huoneenlämpöistä. Kylmien ja kosteiden ruokien välttäminen on erityisen tärkeää pimeänä, kylmänä ja kosteana vuodenaikana elimistön Yangin vahvistamiseksi. Voimakas liikunta lisää kykyä sietää kylmyyttä ja kosteutta. Ruokavalio on pitkäaikainen, koska kosteus poistuu hitaasti ja heikko Pernan Qi luo koko ajan lisää kosteutta.

Raakaravintoa on syytä nauttia vain pieniä määriä ja lähinnä lämpimänä vuodenaikana. Lyhyet, puhdistavat raakaravintokuurit ovat mahdollisia sairautta aiheuttavien toksiinien poistamiseksi elimistöstä silloin, kun Kuumuus on tilassa osatekijänä.

Erityisesti Pernaa vahvistavat perusmaultaan makeat ruoat kuten pitkään keitetty riisi, ohra ja spelt sekä  kirpeät ruoka-aineet (sipulit, retiisi, retikka) ja mausteet (inkivääri, kaneli, neilikka, basilika, rosmariini, timjami).Voimakkaasti makeaa on vältettävä. Hedelmienkin makeus tuo kosteutta, jos niitä syö runsaasti.

On hyvä syödä usein ja vähän kerrallaan, hitaasti ja huolella pureskellen. Tämä helpottaa ruoansulatuselinten työtä. Hyvä ruoansulatus edellyttää myös, että mieli on rauhallinen ja että samanaikaisesti syömisen kanssa ei tehdä muuta, esim. lueta tai tehdä töitä.

Ylensyöntiä on vältettävä, mutta toisaalta pitkällinen nälkäkin heikentää Pernaa.

Säännölliset ateriat ovat siis suositeltavia ja myöhäistä iltasyömistä on syytä välttää.

Maksan Qin stagnaatiota purkava ruokavalio

Maksan Qin stagnaatiota purkavat kohtuullisen kirpeät ruoat ja mausteet:

Vesikrassi, sipulikasvit, basilika, laakerinlehti, kardemumma, meirami, kumina, fenkoli, tilli, inkivääri, mustapippuri, retikka, rosmariini, mintut, melissa. Punajuuri, mansikka, persikka, kirsikka, kaali, lanttu, kukkakaali, parsakaali ja ruusukaali ovat myös hyväksi.

Maksan Qin stagnaation aiheuttamaa masennusta hoitaa pieni määrä makeaa.

Luonnonhunaja (kuumentamaton), raakaruokosokeri (huom. raakasokeri saattaa sisältää homeita), lakritsijuuri, ohramallas ja riisisiirappi sopivat. Ensiavuksi Maksan Qin stagnaation ja masennuksen hoitoon sopii omenaviinietikka, johon sekoitetaan pieni määrä hunajaa. Jos tila on edennyt pitemmälle ja siihen liittyy Pernan Qi Xu, ei etikka ole suositeltava. Makeaa on syötävä todella vähän, koska makea heikentää helposti Pernaa ja edistää kosteuden kertymistä. Liika makea heikentää myös Munuaisia.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi