Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.
Ongelmat ruoansulatuksessa
Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.
Dysbioosin toteaminen
Koska mikrobikannan häiriöiden oireet ovat niin moninaiset, niiden aiheuttajaksi voidaan epäillä useita erilaisia tekijöitä. Diagnosointia vaikeuttaa vielä se, että meillä käytössä olevat laboratoriomenetelmät (ulosteviljelyt, vasta-ainemääritykset, ihotestit) ovat epätarkkoja eivätkä aina ilmaise esimerkiksi hiivan liikakasvua. Käytännössä potilaan haastattelu, tautihistoria, lääkkeiden käyttö ja oireiden kirjo, sekä suoliston mikrobikantaa hoitavan ruokavalion vaikutukset antavat usein tilanteesta luotettavamman kuvan kuin laboratoriokokeet. Vankimman pohjan varsinkin vaikeimpien tapausten hoidolle antavat laajat ruoansulatusanalyysit, jotka paljastavat monipuolisesti erilaiset mahdolliset oireiden syyt sekä ruoansulatuksen että mikrobikannan osalta. Saatavilla olevien ruoansulatusanalyysien tarkkuuskin on viime vuosina lisääntynyt ja perinteiseen mikrobiologiseen viljelyanalyysiin on yhdistetty DNA-analyysi.
Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).