Dysbioosin ruokavaliohoidon tukihoidot

Haasteet ruoansulatuksen puolella, suoliston lisääntynyt läpäiseväisyys, suoliston bakteerikannan epätasapaino ja ohutsuolen bakteerien liikakasvu eivät ole varsinaisia sairauksia. Nämä ns. epätasapainotilat voivat pitkään jatkuessaan kuitenkin johtaa sairauksiin. Toimiva ruoansulatus, terve suoliston limakalvo ja tasapainoinen bakteerikanta muodostavat kokonaisuuden, joka vaikuttaa koko ruoansulatuskanavan hyvinvointiin ja tätä kautta koko kehon hyvinvointiin.

Ongelmat ruoansulatuksessa

Aterioinnin jälkeen ilmenevä väsymys sekä erilaiset vatsan ja suoliston alueen oireet saattavat johtua siitä, että mahahapon ja/tai ruoansulatusentsyymien tuotannossa on häiriöitä, jolloin ruoka ei pilkkoudu täydellisesti. Seurauksena huonosti sulanut ruoka aiheuttaa suolistossa käymistä, ummetusta tai ripulia ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.

Dysbioosin hoito

Suoliston häiriintyneen mikrobiston hoidossa pyritään tuhoamaan haitalliset mikrobit ja estämään niiden kasvu, parantamaan ruoansulatusta ja aineenvaihduntaa, lisäämään suoliston maitohappobakteerikantaa sekä vahvistamaan elimistön immuunipuolustusta.

Tärkeä osa hoitoa on ruokavalio, jonka lisäksi käytetään probioottista hoitoa ja ”luonnonantibiootteja” sekä tarvittaessa myös lääkärin määräämiä antibiootteja. Esimerkiksi hiivan liikakasvun yhteydessä hiivan kasvua estävä ruokavalio on välttämätön. Pelkkää hiiva-antibioottia käytettäessä yli 90 % potilaista saa hiivatulehduksen muutamassa viikossa uudelleen.

Tukihoidot

Dysbioosien hoidossa kannattaa käyttää ruokavalion lisäksi immuunipuolustusta vahvistavia sekä haittamikrobeja tuhoavia ja niiden kasvua estäviä ravintolisiä. Lisäksi suositeltavia ovat erilaiset hoidot ja harrastukset, jotka toisaalta rentouttavat ja purkavat stressiä ja toisaalta aktivoivat aineenvaihduntaa. Hyödyllisiä ovat myös terapiat, joiden avulla voi käsitellä ja purkaa patoutuneita tunteita.

Ravintolisät

Esimerkkejä luonnonantibiooteista

Bakteereja tappavien lääkkeiden käyttö tuhoaa elimistön hyvätkin bakteerit, aiheuttaa hiivan liikakasvua ja heikentää vastustuskykyä entisestään. Luonnonantibiooteilla voidaan ilman sivuvaikutuksia estää haitallisten mikrobien kasvua tuhoamatta hyödyllistä maitohappobakteerikantaa ja vahingoittamatta immuunijärjestelmää (tähän on kuitenkin poikkeuksia, kuten esimerkiksi greipinsiemenöljy, jonka käytön yhteyteen suositellaan probiootteja, etenkin useamman viikon kuurin yhteyteen).

Oliivinlehtiuute

Öljypuu on ikivanha viljelykasvi, josta saatavan oliiviöljyn terveellisyydestä Välimeren ruokavalio on kuuluisa. Öljypuun lehdet ovat ihmiselle yhtä arvokkaita, sillä niistä tehtyä uutetta on kansanlääkinnässä pidetty lääkkeistä parhaana. Oliivinlehtiuutetta on käytetty kuumelääkkeenä sekä verensokeria alentavana ja virtsaneritystä lisäävänä rohtona. Oliivinlehtiuutteen vaikuttavan aineen, oleuropeiinin, on todettu tehoavan yli 100 eri bakteeriin ja virukseen sekä parasiitteihin ja Candida albicansiin. Nykyään

oliivinlehtiuutetta käytetään estämään virusten, bakteerien, sienten, hiivojen, parasiittien ja

homeen aiheuttamia ongelmia ilman haittavaikutuksia. Uute on myös tehokas antioksidantti. Oliivinlehtiuute sopii laaja-alaisen vaikutuksensa takia erinomaisesti suolistovaivojen hoitoon.

Greipinsiemenuute

Greipinsiemenuute on luonnonantibiootti, joka valmistetaan greipin siemenistä ja hedelmäkalvoista. Laajakirjoinen vaikutus eli tehoaa yli 800 eri bakteeriin ja virukseen ja noin 100 erilaiseen sieneen. Erityisen tehokas mm. E.coli ja Candida Albicans yhteydessä. Uute on vahva, joten riittävä laimennus on aina muistettava.Suoliston ongelmiin on tehokkaampi kapselimuotoinen valmiste. Sitrusallergikot saattavat saada uutteesta yliherkkyysreaktioita, mutta muita allergisia reaktioita ei ole raportoitu. Ei suositella henkilöille, joilla on akuutti gastriitti eli mahakatarri, mahahaava, pohjukaissuolen haavauma, haavaisen paksusuolen tulehdus. Huomioitava mahdolliset lääkeyhteisvaikutukset, kuten verenohennuslääkitys.

Oreganoöljy

Tehoaa bakteereihin ja hiivoihin. Erityisen tehokas Candida albicans hiivaan ja lisäksi Enterococcus, Staphylococcus, E.coli. Rauhoittaa myös suoliston limakalvoa. Mahdollinen  yliherkkyys oreganolle huomiotava.

Berberiini

Toimii laajakirjoisena luonnonantibioottina. Matti Tolonen kirjoittaa berberiinistä esimerkiksi seuraavaa ”Berberiinin laajakirjoinen antimikrobinen teho selittyy ainakin osittain sillä, että berberiini estää FtsZ:tä, joka on bakteerien jakaantumiselle tärkeä valkuaisaine soluissa (Sun ym. 2014). FtsZ=Filamenting temperature-sensitive mutant Z protein.”

Valkosipuli

Valkosipuli edistää sapen eritystä ja estää mahan käymistä lievittäen samalla ilmavaivoja. Valkosipulia käytetäänkin luontaislääkinnässä ilmavaivojen ja suolitulehdusten hoitoon. Sillä sanotaan olevan myös suolistoloisia torjuva vaikutus. Valkosipulin allisiini tehoaa bakteereihin, viruksiin ja hiivoihin.

Kapryylihappo

Erityisen tehokas tuhoamaan hiivoja, kuten Candida albicans. Lisäksi tehoaa Geotrichum ja Rhodotorula hiivojen liikakasvuun.

Pau d’Arco

Tehoaa bakteereihin, parasiitteihin ja hiivoihin. Käytetään usein hiivan liikakasvuun.

Aloe vera

Aloe vera neutraloi liikahappoisuutta, ehkäisee haittabakteerien ja hiivojen kasvua ja edistää suolentoimintaa.

Muut

-Probioottisella hoidolla eli maitohappobakteerivalmisteilla pyritään istuttamaan suolistoon hyvä maitohappobakteerikanta.

-Tarvittaessa tuetaan elimistön ruoansulatustyötä entsyymivalmisteella ja/tai tuetaan mahalaukun riittävää happamuutta.

-Kuitulisä, kuten esimerkiksi psylliumkuitu, akaasiakuitu, pellavarouhe valittuna yksilöllisin perustein

-maitohappoinen herajuoma, sisältää maitohappoa, estää myös bakteerien ja sienten kasvua.

-Auringonhattu-uute / punahattu-uute vahvistaa immuunijärjestelmää.

-Chlorella-mikrolevä vahvistaa immuniteettia.

-Monivitamiini-mineraali on suositeltava.

Kukkaterapia

Dysbioosia potevalla voi olla myös psyykkisiä oireita, joten psyyken vahvistaminen kukkaterapialla on hyvä liittää hoitoon. Kukkauutteen valinta on tietysti hyvin yksilöllistä, mutta tavallisia haasteita huono itsetunto, itsekeskeisyys, masennus, uupumus, epävarmuus ja pelot. Sopivia kukkauutteita ovat siten esimerkiksi

-Larch (itseluottamuksen puute)

-Chicory (itsesääli, sisäinen tyhjyys)

-Mustard (masennus)

-Olive (fyysinen ja henkinen uupumus)

-Mimulus (arkuus, yliherkkyys, pelot)

-Crab apple (henkinen ja fyysinen puhdistuminen).

-Kissankello (turhautuneisuuteen, uudistaa ja antaa uskallusta havaita omat tarpeet kaikilla tasoilla)

-Koivu (puhdistumiseen, pelokkuuteen, tukkoisuuteen)

-Mesiangervo (selkeyttämään, hermostuneisuuteen, antamaan mielenrauhaa)

-Suopursu (auttaa vapautumaan, ahdistuksiin, antaa sisäisen levon)

-Nokkonen (antaa elinvoimaa, voimattomuuteen)

-Metsäapila (yksilöllisyyden löytämiseen, ylimielisyyteen).

Aromaterapia

Eteerisiä öljyjä voi käyttää dysbioosin hoidossa tuoksulampussa, aromaterapiahoidossa tai itsehoitona hierontaöljynä. Öljy valitaan yksilöllisesti oireiden mukaan esimerkiksi seuraavista:

-Tea tree (ehkäisee ja hoitaa sieni-infektioita, vahvistaa immuunipuolustusta)

-Timjami (desinfioiva, vahvistaa immuunipuolustusta, antaa energiaa)

-Kamomilla (desinfioi, rauhoittaa ihon ja mielen)

-Fenkoli (vähentää ilmavaivoja)

-Neroli (helpottaa masennusta, pelkoja ja hermostuneisuutta).

Vyöhyketerapia

Vyöhyketerapia auttaa dysbioosissa aktivoimalla aineenvaihduntaa ja ruoansulatusta ja samalla puhdistaen elimistöä sekä vahvistamalla immuunipuolustusta (perna, haima, mahalaukku, maksa, sappi, suoliston alue, lymfa-alueet).

Fytoterapia

Yrttejä voidaan käyttää apuna dysbioosin hoidossa sekä mausteena että rohtoina. Makeat, suolaiset, karvaat ja kirpeät maut ja mausteet auttavat jokainen omalla tavallaan ruoansulatusta.

Makeat maut, kuten fenkoli, anis, saksankirveli ja kirveli elvyttävät pernan, haiman ja mahalaukun toimintaa. Karvaat maut, kuten voikukka ja keltakatkero elvyttävät verenkiertoa ja tehostavat maksan ja sapen toimintaa. Myös suolaiset maut, kuten kumina ja selleri sekä kirpeät maut, kuten pippurit, sinappi ja kynteli edistävät ruoansulatusta.

Ruoan maustamisen lisäksi ruoansulatusta voidaan tehostaa yrttiteellä tai –uutteella, joka sisältää edellä mainittuja yrttejä tai korianteria, kynteliä, salviaa, liperiä, minttua, rosmariinia tai väinönputkea.

Kaikkein suositeltavin yrtti dysbioosin hoitoon lienee kuitenkin siankärsämö sen monipuolisten vaikutusten takia, mahdollinen allergisoiva vaikutus kuitenkin huomioitava. Siankärsämö helpottaa ruoansulatusvaivoja, vähentää kaasunmuodostusta, edistää sapen ja maksan toimintaa, vahvistaa immuunijärjestelmää, ehkäisee tulehduksia ja vaikuttaa myös hiivasieneen. Sitä voi käyttää myös ulkoisesti sieni-infektioihin ja kylpyinä edistämään verenkiertoa, lämmittämään kylmiä raajoja ja parantamaan ruoansulatusta. Mieltä rauhoittavat yrtit ovat myös suositeltavia: kamomilla, mäkikuisma, kauranverso, sitruunamelissa, kissanminttu.

Muut tukihoidot

Muita mahdollisia hoitomuotoja dysbioosin hoidossa ovat mm. mieleinen liikunta ja ulkoilu, akupunktio, erilaiset hierontaterapiat, psykologinen vyöhyketerapia, rentoutusterapia, taideterapia, homeopatia, shiatsu, mindfulness.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Vatsa ja suolisto. Marja Ruuti. Susanna Juvonen. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi