Noin kolmannes suomalaisista hakee tukea ja apua terveydenhuollon ulkopuolisista hoidoista. 2000-luvun alussa tehdyn selvityksen mukaan täydentäviä hoitoja käyttävät eniten naiset, hyvin koulutetut, työssä käyvät, joilla on keskimääräistä paremmat tulot.
Käyttäjillä on keskimääräistä enemmän somaattisia sairauksia, vammaisuutta, heikkoutta, ahdistusta ja paniikkihäiriöitä. Mm. kosketushoitoihin on hakeuduttu psyykkisen tyytymättömyyden ja muutoksen tarpeen ajamina, ja hoidoista on saatu vireyttä, rentoutuneisuutta, mielialan nousua ja vihantunteiden vähenemistä. Tämän voisi tulkita niin, että kokonaisvaltaiset, potilasta kuuntelevat hoitomuodot auttavat siinä missä lääketieteestä ei löydy apua. Niinpä hoitoihin johdattavat esim. väsymysoireyhtymä, fibromyalgia, ärtynyt suoli, unettomuus, mielialaongelmat, stressi sekä psykosomaattiset sairaudet. Hoidoilla halutaan myös välttää lääkkeiden sivuvaikutuksia.
Täydentäviä hoitoja käyttävät myös mm. diabeetikot ja sydänsairaat, jotka ovat yleensä myös virallisen terveydenhuollon hoidossa. Jotkut taas käyttävät virallista hoitoa ”täydentävänä hoitona”.
Täydentävien hoitojen käyttäjien on todettu elävän muita terveellisemmin ja haluavan itse hallita ongelmiaan aktiivisella otteella. He ovat avoimia uusille asioille ja arvostavat henkisten kokemusten merkitystä olematta silti uskonnollisia. Myös hoitajan ja hoidettavan välistä suhdetta pidetään tärkeänä. Terveellisimmin elävät käyttävät vaihtoehtohoitoja eniten terveyden edistämiseen, ei niinkään sairauden hoitoon. Täydentäviä hoitoja käyttävät ovat muita taipuvaisempia luottamaan intuitioon. Tähän on arveltu liittyvän myös vaara, että ei pystytä arvioimaan hoitoa, jos looginen päättely unohdetaan kokonaan.
Lähteenä:
Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot. Tieteellinen tutkimus ja sen haasteet Suomessa.Tutkimusseminaari 13.11.2015. Abstraktit. Tampereen yliopistoArtikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Täydentävät hoidot, lääkintäjärjestelmät ja eri maiden perinteinen kansanlääkintä sekä näihin liittyvät tuotteet, yrtit ja rohdokset. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).