Täydentävät hoidot – Manipulaatiohoidot

Manipulaatiohoidoilla tarkoitetaan sanan laajassa merkityksessä kaikkia käsin tapahtuvia hoitoja. Suppeassa merkityksessä manipulaatiohoidot ovat käsin suoritettavia, kehon rakenteeseen ja virheasentoihin vaikuttavia hoitoja. Manipulaatiohoitojen periaatteena on hoitaa sairauden syytä, ei oiretta. Lähtökohtana on tieto siitä, että nikamien ja nivelten virheasennot aiheuttavat verenkierron estymistä, hermojen joutumista puristukseen ja lihasten jäykistymistä ja sitä kautta mitä erilaisimpia vaivoja.

Lukuisista manipulaatiohoidoista Suomessa tunnetuimmat ovat kiropraktiikka, naprapatia, osteopatia sekä kansanparannuksen piiriin kuuluva nikamakäsittely ja jäsenkorjaus.

Hyväksytyn koulutuksen suorittaneet kiropraktikot, naprapaatit ja osteopaatit ovat tällä hetkellä Suomessa nimikesuojattuja ammatteja, joita valvoo terveydenhuollon oikeusturvakeskus. (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöstöstä 559/94). Heidät tunnistaa ammattinimikkeen edessä olevasta sanasta “koulutettu ”, esim. koulutettu kiropraktikko.

Kiropraktiikka on monissa maissa lähes samassa asemassa kuin virallinen lääketiede (esim. USA). Hoitomuodon perusti tämän vuosisadan alussa yhdysvaltalainen Daniel Palmer; kiropraktiikkaa muistuttavista käsittelyistä on tosin löytynyt muistiinpanoja jo muinaisesta Egyptistä ja antiikin Kreikasta.

Kiropraktista käsittelyä edeltää analyysi, johon saattaa kuulua laboratorio- tai röntgentutkimuksia. Itse hoito tapahtuu yleensä käsin. Hoidon tavoitteena on parantaa selkärangan alueen rakenteellista tasapainoa ja korjata virheellisiä nikamien asentoja’. Oikein suoritettu hoito on kivuton.

Kiropraktiikka sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille potilaille. Sillä on saatu hyviä tuloksia esimerkiksi erilaisten särkyjen, migreenin, huimauksen ja ruoansulatusvaivojen hoidossa. Kiropraktiikkaa ei suositella syöpäpotilaiden hoidossa.

Yhdysvalloissa toimii korkeakouluja, joissa on mahdollista suorittaa akateeminen kiropraktiikan tutkinto. Tällaisen kansainvälisen koulutuksen saaneita kiropraktikkoja on Suomessa muutama. Kiropraktiikka on laillistettu esimerkiksi USA:ssa, Kanadassa ja Saksassa. Pohjoismaiden lainsäädännössä kiropraktiikkaa ei mainita.

Naprapatian perusti yhdysvaltalainen Oakley Smith vuosisadan alussa. Naprapatiassa hoito kohdistuu niveliin ja lihaksiin, ja siihen liittyy lämpö- ja sähköhierontaa, liikehoitoa ja pehmeää manipulaatiota. Periaatteena on, että tuki- ja liikuntaelimistö nähdään ja hoidetaan kokonaisuutena.

Naprapaatti-koulutusta järjestetään esim. USA:ssa ja Ruotsissa, ei vielä toistaiseksi Suomessa.

Osteopatian (os=luu, patia=empatia) kehitti yhdysvaltalainen Andrew Still 1800-luvun lopulla. Still uskoi, että ihmiskeho pystyy parantamaan itse itsensä ja että estymätön hermotuksen ja verenkierron pääsy kaikkiin kehon kudoksiin oli edellytys niiden normaaleille toiminnoille. Osteopatian päähoitoalueita ovat sekä akuutit että krooniset selkävaivat.

Osteopaatti pyrkii parantamaan nivelten liikkuvuutta käsin suoritettavan artikuloinnin ja mobilisaation avulla. Osteopaatti lähestyy selkäongelmia päinvastaisesta suunnasta kuin kiropraktikko tai naprapaatti. Siinä missä kiropraktikko tai naprapaatti lähtee suoraan hoitamaan itse häiriöpaikkaa, osteopaatti puolestaan aktivoi kehoa kokonaisuudessaan – esim. ryhtiä korjaamalla – itse korjaamaan häiriön. Näin pyritään saamaan aikaan pysyvä hoitotulos.

artikulaatio = rytminen liikuttelu

mobilisaatio = liikuttelu ääriasennosta toiseen

Nikamakäsittely ja jäsenkorjaus on hyvin vanha hoitomuoto, jota on harjoitettu useimpien kulttuurien piirissä. Suomessa nikamakäsittely ja jäsenkorjaus ovat osa kansan lääkintätaitoa. Perinne on säilynyt parhaiten Keski-Pohjanmaalla, missä lähes joka paikkakunnalla on toimiva jäsenkorjaaja. Kaustisen kansanlääkintäkeskuksessa jäsenkorjaajat ja lääkärit työskentelevät yhdessä.

Koulutus: Pohjakoulutus vaihtelee; useat ovat itseoppineita. Myös hoitotavoissa on erilaisia koulukuntia.

Artikkeli: Provita Oy:n luontaistuotealan ammatillinen koulutus. Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssi (Täydentävät hoidot, lääkintäjärjestelmät ja eri maiden perinteinen kansanlääkintä sekä näihin liittyvät tuotteet, yrtit ja rohdokset. FM Marketta Hoogesteger. Ravitsemusterapeutti, MMM Marja Ruuti. 2016).

Terveyskaupat – Edistämässä terveellisiä elämäntapoja.

Lisätietoa saat tästä www.terveystuotekauppa.fi