Emätintulehdus eli vaginiitti on yleinen naisten vaiva ja sen taustalla voivat olla bakteerit, sienet ja virukset. Tavallisimpia emätintulehduksia ovat hiivasienitulehdus, bakteerivaginoosi (emättimen bakteerikannan epätasapaino) ja estrogeenin vajauksesta aiheutuva vaihdevuosien jälkeen esiintyvä atrofinen vaginiitti.
Hiivasienitulehdukselle altistavia tekijöitä ovat mm. raskaus, antibiootit ja e-pillerit ja sen taustalla on useimmiten Candida Albicans –hiivasienen liikakasvu. Candida Albicans -hiivasieni kuuluu elimistömme luonnolliseen mikrobikantaan, mutta ongelmia syntyy silloin, kun hiivasieni saa ylivallan muiden mikrobien kustannuksella. Ihminen on luonnostaan melko vastustuskykyinen hiivasienitulehduksille, jos iho ja limakalvot ovat terveet ja elimistön immuunipuolustus on kunnossa. Hiivasienitulehdus saattaakin olla merkki yleisestä vastustuskyvyn alenemisesta ja/tai se saattaa liittyä suoliston bakteerikannan epätasapainoon eli dysbioosiin yhtenä oireena (kts. Vatsa ja suolisto opintomoniste). Hiivasienitulehduksille on tyypillistä, että ne voivat pysyä pitkään piilevinä ja etenevät hiipien, kunnes oireet saattavat puhjeta laajemminkin elimistössä.
Arviolta kolmasosalla naisista on raskausaikana hiivavaginiitti. Yhtä suuri osa e-pillereitä käyttävistä naisista kärsii hiivasienitulehduksista. Raskausaikana lisääntynyt kohdunalueen sokeripitoisuus ja keltarauhashormonit lisäävät hiivakasvua. E-pillerit aiheuttavat muutoksia suoliston bakteerikannassa ja limakalvoilla ja yhdessä muiden altistavien tekijöiden kanssa voivat synnyttää hiivaongelman jo 1-2 kuukaudessa. Hiivasienitulehdusta kannattaa epäillä silloin, kun esiintyy kokkareista valkovuotoa, emättimen kirvelyä ja kutinaa tai ärtymisen aiheuttamaa kipua yhdynnän aikana.
Yksi syy mikrobikannan häiriintymiseen ovat antibioottikuurit, jotka saattavat tuhota myös luonnostaan emättimessä olevia hyödyllisiä bakteereja. Usein hiivasienitulehdusta edeltää virtsatietulehdus, jota on hoidettu antibiooteilla. Myös hiivasienen tuhoamiseksi on omat lääkkeensä, mutta niiden hyöty on lyhytaikainen, jos vastustuskyky pysyy heikkona. Kierre, jossa virtsatietulehdukset ja hiivasienitulehdukset vuorottelevat, on naisilla tavallinen. Se saattaa merkitä kymmeniä lääkekuureja ja vuosia kestävää riesaa, joka lopulta romahduttaa immuunipuolustuksen.
Eräs syy emättimen mikrobikannan häiriintymiseen on liiallinen hygienia ja ylenpalttinen saippualla pesu. Jos on taipumusta hiivasienitulehduksiin, olisi hyvä käyttää alapesuun joko maitohappo-pohjaista pesunestettä tai vettä, johon on lisätty hieman heratiivistettä.
Hiivasieni ei pidä happamasta. Alapään penslaus piimällä tai jogurtilla tai piimään kastettu tamponi saattavat olla avuksi. Myös laimennettu sitruunamehu tai etikka (1 rkl/dl vettä) lisää emättimen happamuutta. Huuhteluun voi käyttää myös laimennettua greipinsiemenuutetta tai tea tree-öljyä tai kamomillasta tai kehäkukasta tehtyä keitettä. Emätinhuuhtelu onnistuu esimerkiksi suolihuuhtelupussin avulla.
Alavatsaa voidaan hieroa perus öljyyn laimennetulla eteerisellä öljyllä, joka ehkäisee hiivasienen liikakasvua (esim. tea tree, kamomilla, timjami).
E-vitamiinilla on suotuisa vaikutus limakalvojen hyvinvoinnille. E-vitamiinia voi käyttää sisäisesti ja E-vitamiinia sisältävän vehnänalkioöljykuorilon voi laittaa emättimeen, missä se liukenee. Emättimeen voi laittaa myös korkealuokkaista kehäkukkavoidetta. Emättimen paikallishoidossa ovat tehokkaita lisäksi maitohappobakteereja sisältävät emätinpuikot.
Tärkeintä on kuitenkin yleisen vastustuskyvyn parantaminen ja uusien antibioottikuurien välttäminen. Kierteen ehkäisemiseksi on tärkeää huolehtia munuaisten ja virtsateiden kunnosta ja pyrkiä välttämään uudet infektiot luonnollisin keinoin.
Luonnon antibiooteista auringonhattu ja siankärsämö sekä valkosipuli ovat tehokkaita sekä hiivasienen että virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyyn. Happamat marjat, kuten karpalo ja puolukka, ovat suositeltavia myös sokeroimattomina täysmehuina. Lisäksi suositeltavia ovat makeuttamattomat hapanmaitotuotteet, joissa on eläviä maitohappobakteereja.
Tämä artikkeli on Provitan Luonnonmukaisen terveydenhoidon kurssimateriaalista; Sisäeritys ja sukuelimet opintomoniste, tekijät Marketta Hoogesteger, Pia Rautio, Marja Ruuti, Susanna Juvonen