Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Kehon toiminnoille keskeisten proteiinien muodostus kuuluu maksan laajaan tehtäväkenttään ja on taas yksi syy pitää hyvää huolta maksan toimintakyvystä. Maksa tuottaa päivässä noin 50 g uusia proteiineja kehon tarpeisiin. Niiden valmistukseen täytyy saada ravinnosta riittävästi ns. välttämättömiä aminohappoja, joita maksa ei pysty valmistamaan. Vähäinen ruoka ja niukka energian saanti johtavat proteiinin käyttöön energian lähteenä, jolloin proteiinin varsinaiset tehtävät rakennusaineena kärsivät. Tämä aiheuttaa nälkiintyneen lapsen vatsan turpoamisen ja vanhuksen lihasten kuihtumisen. Ikuisen laihduttajan immuniteetti saattaa heikentyä, jos niukkaenerginen ruoka koostuu pääasiassa hiilihydraateista.
Parhaiten nämä välttämättömät aminohapot saadaan eläinperäisistä ruoka-aineista kuten lihasta, kalasta, munasta ja maitotuotteista. Kasvissyöjä, varsinkin pelkkiä kasvikunnan tuotteita käyttävä vegaani, tarvitsee palkokasveja, siemeniä ja pähkinöitä sekä näitä täydentämään myös täysjyväviljaa tiettyjen välttämättömien aminohappojen lähteenä. Maksa ei valmista kehon proteiineja tyhjästä vaan ruoasta on saatava raaka-aineeksi kaikkia välttämättömiä aminohappoja riittävästi. Vaikka kaikkia välttämättömiä aminohappoja löytyisi elimistössä, mutta jotain niistä liian vähän, maksa ei pysty rakentamaan kehon omia proteiineja.
Seerumin elintärkeät proteiinit syntyvät maksassa: albumiini pitää huolta nestetasapainosta, kuljettajaproteiinit vievät veren tärkeät aineet kuten kolesterolin sinne, missä niitä tarvitaan, ja hyytymistekijät tukahduttavat verenvuodot. Entsyymien, vasta-aineiden, hormonien ja kasvutekijöiden proteiineja syntyy myös maksassa.
Elimistön sokerivarastojen hiipuessa maksa tuottaa proteiinien ainesosista aminohapoista glukoosia solujen energianlähteeksi. Energia kannattaa kuitenkin saada hiilihydraateista ja rasvoista ja säästää proteiinit tärkeämpiin tehtäviin. Proteiinit sisältävät muista energiaa antavista ravintoaineista poiketen typpeä. Typpiaineenvaihdunnassa syntyvä ammoniakki ja siitä maksassa muodostuva urea rasittavat liiallisina määrinä sekä maksaa että munuaisia. Liikaa typpeä tulee, jos joka aterialla syödään eläinkunnan tuotteita ja kartetaan kasviksia. Maksa muuttaa suurimman osan ylimääräisestä typestä ureaksi, jonka munuaiset erittävät virtsaan poistettavaksi.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti