Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
D-vitamiinin merkityksestä puhutaan niin paljon, että jokainen tietää sitä syntyvän iholla kesäisin auringon valon vaikutuksesta ja että talvella sitä tarvitaan lisäravinteena. Näin yksinkertaisesti D-vitamiiniasiat eivät vielä ole kunnossa, vaan maksan täytyy hoitaa ratkaiseva osuutensa D-vitamiiniaineenvaihdunnassa. Maksa aktivoi iholta, ravinnosta tai pilleristä saadun vitamiinin, josta munuaiset muodostavat lopullisen toimivan vitamiinimuodon. Maksa on siis tärkeä linkki ketjussa, jonka ansiosta D-vitamiini pääsee toteuttamaan tehtäviään mm. luustossa, aivoissa ja immuniteetin ylläpidossa.
D-vitamiinisynteesin ensimmäinen askel tapahtuu suolistossa. Maksasta sappinesteen mukana tai mahalaukusta ruoan mukana suoleen tulevasta kolesterolista muodostuu suolen pinnalla provitamiini-D3 (7-dehydrokolesteroli), joka kulkeutuu iholle ja muuttuu siellä previtamiini D3:ksi (kolekalsiferoli), jos iho saa auringon UV-säteilyä. Kolekalsiferoli kulkeutuu maksaan ja aktivoituu siellä varsinaiseksi esivitamiiniksi, kalsidioliksi, josta munuaiset valmistavat lopullisen toimivan D-vitamiinin, kalsitriolin.
Maksa aktivoi myös kilpirauhasen tuottamaa tyroksiini-hormonia ja tuottaa kasvuhormonia säätelevää hormonia.
Maksa varastoi B12-vitamiinia, jota sekaruoan syöjä saa eläinperäisistä ruoista yllin kyllin, mutta vegaani ei pelkästä kasvisruoastaan ollenkaan. Vasta aikuisena vegaaniksi ryhtyneen maksaan varastoitunut B12-vitamiini saattaa riittää vuosia, mutta varsinkin raskaana oleville lisäravinne on tarpeen.
Maksaan varastoituu myös A-vitamiinia niin tehokkaasti, että maksaruokia on syötävä harkitusti. Tosin tuotantoeläinten maksan A-vitamiinipitoisuus on pienentynyt ajoista, jolloin eläinten rehuun lisättiin vitamiinia reilu annos kasvun lisäämiseksi.
K1-vitamiinia eli fyllokinonia saadaan vihreistä kasveista. Se aktivoi maksassa veren hyytymiseen liittyviä proteiineja. Kaikki K1-vitamiini varastoituu maksaan muutamaksi tunniksi ja suorittaa siellä tehtävänsä.
Bakteerit tuottavat K2-vitamiinia eli menakinonia ihmisen suolistossa. Sen ravintolähteitä ovat muna, maksa- ja munuaisruoat sekä fermentoidut tuotteet ja kypsytetyt juustot. K2 myös hyydyttää verta ja lisäksi aktivoi luustossa proteiineja, joita tarvitaan luuston mineralisoitumiseen. Uusin tutkimustieto kertoo K2-vitamiinin lisäksi aktivoivan verenkierrossa ns. MGP-proteiinin, joka ehkäisee verisuonten kalkkeutumista. K-vitamiinia varastoituu maksaan vain vähän, joten sen jatkuva saanti on tärkeää. Suolistobakteereja tuhoavat antibiootit, jatkuva ripuli ja sapen vajaatoiminta vähentävät K-vitamiinivarastoja.
Maksa varastoi rautaa niukkojen aikojen varalle ja toimii myös verivarastona. Seerumin ferritiinipitoisuus kuvastaa rautavarastoja ja alenee varaston pienentyessä. Raudan puutteessakin voi esiintyä korkeita ferritiiniarvoja, jos on maksavaurio.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti