Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Elimistön limakalvot ja rajapinnat estävät haitallisten mikrobien, vierasaineiden, toksiinien ja muiden aineiden pääsyn sinne minne ne eivät kuulu. Esimerkiksi terveen suolen pintaa peittävien solujen välistä ei pääse imeytymään huonosti pilkkoutuneita ruoka-aineiden osasia, jotka voisivat allergisoida. Jos suolen limakalvo vaurioituu, pinnan läpäisevyys muuttuu ja suoli ”vuotaa” eli suolen sisällöstä siirtyy seinämän aukkojen läpi yliherkkyyksien, infektioiden tai myrkytyksien aiheuttajia tai endotoksiineja, jotka synnyttävät matala-asteista tulehdusta.
Hyvä esimerkki limakalvovauriosta on keliakia. Kun limakalvoa vaurioittava tekijä, gluteeni, poistetaan, tulehdus paranee ja limakalvo eheytyy. Vuotava suoli liittyy muihinkin suoliston tulehduksiin ja sitä on todettu myös sydäntautien, diabeteksen, aivosairauksien ja rasvamaksan yhteydessä. Sopimaton ruoka-aine aiheuttaa limakalvovaurioita kuten vehnä keliaakikoille. Joskus suolen limakalvon vaurioittaa maidon proteiini. Vuotavaa suolta synnyttävät myös stressi, ravinteeton ruokavalio tai runsas antibioottien käyttö. Antibioottikuuri saattaa heikentää suoliston terveyttä ylläpitäviä bakteerikantoja jopa vuosien ajaksi. Vuotavat pinnat eivät rajoitu suolistoon vaan pinnan läpäisevyys voi muuttua myös suussa, iholla, hengitysteissä tai genitaalialueilla. Esimerkiksi suusta peräisin olevat bakteerit voivat olla syyllisiä verisuonten ja sydämen tulehduksissa. Jopa veriaivoeste saattaa heikentyä, jolloin aivoihin pääsee aineita, joiden ei kuuluisi sinne päästä. Masennus voi aiheuttaa tulehduksen suolistossa, toisaalta vuotava suoli edesauttaa masennuksen kehittymistä.
Härskiintyneet sokerin tahmaamat proteiinit ja rasvat löytyvät sydän ja verisuonitautien ja kaikkien matala-asteiseen tulehdukseen liittyvien sairauksien taustalta. Inflammaation sammuttamisessa ja yleisten kansantautien hoidossa täsmäaseita ovat nopeiden hiilihydraattien, kuten valkoisten vehnäjauhojen ja sokerin välttäminen, kasvisvoittoinen raikas ruoka ja suoliston ja mikrobiston hyvinvointi. Näillä huolehditaan myös maksan terveydestä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti