INSULIINIRESISTENSSI ON AVAINASEMASSA

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Keskustelussa lihavuudesta ja kakkostyypin diabeteksesta insuliini ja insuliiniresistenssi esiintyvät toistuvasti. Ne vaikuttavat merkittävästi sydän- ja verisuonitautien synnyssä ja liittyvät voimakkaasti myös maksan terveyteen. Mitä ne tarkoittavat?

insuliiniresistenssi

Insuliini avaa sokerille oven soluihin

Insuliini on haiman erittämä hormoni. Hormonit ovat välittäjäaineita, jotka kulkevat veren mukana sinne, missä niitä tarvitaan erilaisiin aineenvaihduntatapahtumiin. Insuliinia tarvitaan siirtämään ruoasta vereen tullut sokeri soluihin käytettäväksi energian tuottoon. Kaikki solut tarvitsevat insuliinia, joten jokaisen solun pinnalla on insuliinia vastaanottavia reseptoreja, erityisen paljon lihasten, rasvakudoksen ja maksan soluissa. Maksa on haiman ohella keskeisin elin insuliinin aineenvaihduntaan liittyvissä ongelmissa: insuliiniresistenssi, lihavuus, kakkostyypin diabetes, MBO, sydän- ja verisuonitaudit.

Jokaisen maksasolun pinnalla 100 000 insuliinireseptoria vastaanottaa insuliinia, jonka avulla veressä kulkeva sokeri siirtyy solukalvon läpi. Insuliini on kuin avain, joka avaa sokerille oven soluihin. Solujen sisäisessä aineenvaihdunnassa sokeri muuttuu energiaksi, jonka avulla koko ihmiskeho toimii. Maksa varastoi ylimääräisen sokerin soluihinsa glykogeenina ja tuottaa siitä tarvittaessa, esimerkiksi aterioiden välissä ja yöllä, sopivan määrän sokeria vereen. Terveellä ihmisellä haiman erittämä insuliini siirtää sokerin verestä solujen käyttöön. Maksan glykogeenivarastojen täyttyessä loput sokerit siirtyvät insuliinin avustuksella rasvasoluihin pysyvämpään varastoon.

Rasvasolut ottavat insuliinin läsnä ollessa sekä sokeria että rasvaa sisäänsä ja varastoivat ne rasvana vastaisen tarpeen varalle. Veressä oleva insuliini myös estää näin varastoituneen rasvan vapautumista vereen rasvahappoina, jotta keho käyttäisi ensisijaisesti energiana veressä olevaa sokeria. Rasvahappoja vapautuu vereen energian lähteeksi vasta paastotilassa insuliinin poistuttua verestä eli yöllä ja aterioiden välillä, jos väli on riittävän pitkä. Tämän takia jatkuva napostelu, siitä seuraava pysyvästi koholla oleva verensokeri ja sen aiheuttama jatkuva korkea veren insuliinipitoisuus estävät rasvasoluja luovuttamasta energiaansa, seurauksena lihominen. Myös keinotekoisten makeutusaineiden aiheuttama, vaikkakin lievä insuliinineritys, tehostaa rasvan pysymistä kehossa.

Insuliinin vaikutus heikkenee ylipainon ja sitä aiheuttavien elämäntapojen vaikutuksesta. Silloin vereen kertyy liikaa sokeria ja vapaita rasvahappoja sekä tulehdustekijöitä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!

Lue lisää tästä >> 

Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti