Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Kaikista turhista lääkkeistä kannattaa pyrkiä eroon. Turhilla lääkkeillä tarkoitan sellaisia, joiden tarve johtuu itselle sopimattomista elämäntavoista. Turhista turhimpia ovat lääkkeet, joita käytetään turhien lääkkeiden sivuvaikutusten hoitamiseen. Monien lääkkeiden käytön voi lopettaa, kun löytyy tieto, taito, motivaatio ja tarvittava tuki ja kannustus elämäntapamuutosten toteutukseen. Lääkkeitä on käytettävä ja ne auttavat omalla tavallaan, jos muutokset eivät onnistu.
Asioita kannattaa katsoa monelta suunnalta. Erään lääketieteellisen väitöstutkimuksen johtopäätös oli, että verenpainelääkkeitä käytetään liian vähän, koska vain pieni osa potilaista saavuttaa hoitotavoitteen. Toisesta näkökulmasta katsoen nämä potilaat eivät tarvitse lisää verenpainelääkkeitä, joilla saattaa olla hankalia sivuvaikutuksetkin kuten kihti tai kaatumiselle altistava huimaus. He tarvitsevat liikuntaa, rentoutusta, lepoa ja ruokavalion, jonka avulla ehkäistään korkeaa verenpainetta ja samalla kihtiä, kaikkia syöpiä sekä verenkiertoon ja aivoihin liittyviä ongelmia.
Verenpainelääkkeitä tarvitaan ehdottomasti akuuteissa tilanteissa ja jos elämäntapamuutokset eivät toteudu tai riitä, sillä korkea verenpaine on erittäin vaarallinen mm. aivoille. Suuri osa kansantaudeista hoituu elämäntaparemontilla, mutta lääke on tarpeen, jos esimerkiksi stressi on suurin syy korkeaan verenpaineeseen, ja elämäntilanteesta johtuen sen hallinta ei juuri nyt onnistu. Muutos on kuitenkin aina tärkeää laittaa vireille, sillä lääkkeen ja stressin yhdistelmä ei kanna loputtomiin.
Suuri osa sadoistatuhansista verenpaine-, kolesteroli- ja diabeteslääkkeiden käyttäjistä tarvitsee lääkkeen sijasta elämäntapamuutoksia, joiden ei tarvitse edes olla suuria, mutta jotka vaativat sitoutumista, kokonaisvaltaisuutta sekä yksilöllistä räätälöintiä. Terveyskeskuslääkärin varttitunnin vastaanotolla ei edes ehdi puhua elämäntapamuutoksista kuin yhden lauseen verran. Resepti kourassa lähdetään nauttimaan kinkkupizzaa ja makkaravoileipiä ilman harmainta aavistusta miten elämäntapamuutosten alkuun voisi päästä. Aikuisen ihmisen täytyykin pysähtyä miettimään omaa vastuuta. Vaikka hädin tuskin jaksat raahautua töihin etkä ainakaan työpäivän jälkeen kuntosalille, niin tee luja päätös. Sitten googlaat tai menet kirjakauppaan tai puhut naapurille, ja sillä tavoin pienen liikkeellelähdön myötä alkaa löytyä tie kohti tervettä lääkkeetöntä elämää.
Lääkeaineet ovat ihmiskehon kannalta vieraita kemikaaleja, jotka täytyy poistaa elimistöstä. Maksan tehtäviin kuuluu veren puhdistaminen haitallisista aineista ja lääkkeetkin häviävät vähitellen verestä maksasolujen lääkeaineita hajottavien CYP-entsyymien avulla. Maksa ylikuormittuu, jos myrkylliset aineet ovat liian vahvoja tai jos veri tuo niitä maksaan liikaa tai liian pitkään. Lääkeaineet ja vastaavat vieraat aineet saattavat aiheuttaa maksan rasvoittumista ja tulehdusta, sappiongelmia, maksa-arvojen nousua ja kirroosia samaan tapaan kuin ylipaino, virukset tai autoimmuunisairaudet. Maailmalla käytössä olevista lääkeaineista yli 900:n tiedetään aiheuttavan maksavaurioita.
Lääkkeet todetaan yhä useammin sekä akuuttien että kroonisten maksasairauksien aiheuttajiksi. Tavallisiin maksaa vaurioittaviin lääkkeisiin kuuluvat parasetamoli, antibiootit ja ei-steroidiset tulehduskipulääkkeet (NSAID). Jokaisen ihmisen maksa reagoi lääkeaineisiin omalla tavallaan, ja siksi lääkkeiden haittavaikutukset voivat olla täysin ennalta-arvaamattomia. Vauriot vaihtelevat pienestä ohimenevästä biokemiallisesta toimintahäiriöstä äkilliseen maksan toiminnan pettämiseen.
Lääkeaineet siis poistuvat verestä maksassa, joka kuitenkin saattaa vaurioitua näiden vieraiden kemikaalien vaikutuksesta. Jopa lääkepakkauksessa suositeltu aivan tavallisten käsikauppalääkkeiden hoitoannos on joskus liikaa. Maksan herkkyyteen vaikuttavat monet seikat ja jonkun maksa sietää rankkojakin lääkityksiä, kun toisen maksa ärtyy parin viikon särkylääkekäytöstä. Maksa voi olla erityisen herkkä johtuen perintötekijöistä, ikääntymisestä, maksasairauksista tai lääkkeen pitkäaikaisesta tai lukuisien lääkkeiden samanaikaisesta käytöstä. Eri ihmisillä lääkeaineiden elimistöstä poistumisen nopeus saattaa geneettisistä syistä vaihdella moninkertaisesti, toiset metaboloivat hitaasti, toiset nopeasti, erot ovat jopa tuhatkertaisia. Monet ovat hitaita metaboloijia ja saavat herkästi sivuvaikutuksia esimerkiksi psyykenlääkkeistä tavallisilla hoitoannoksilla. Nainen sietää lääkkeitä yleensä huonommin kuin mies, syynä pienempi keho, erilainen maksan aineenvaihdunta ja myrkyllisten aineiden poistokyky.
Vaurioitunut maksa sietää lääkeaineita erityisen huonosti. Maksa kuormittuu jo ilman lääkkeitäkin ylipainon, ympäristömyrkkyjen ja stressin vaikutuksesta, joten lääkeaineyliherkkyys kasvaa samalla kun lääkkeiden käyttö lisääntyy rinta rinnan lihomisen, stressaamisen ja saastumisen kanssa.
Vanhentuneita lääkkeitä ei pidä koskaan käyttää. Paitsi että vanhan lääkkeen teho on heikentynyt, siinä syntyneet hajoamistuotteet voivat olla myrkyllisiä. Myös väärät säilytysolosuhteet, kuumuus, kosteus ja pakkanen saattavat muuttaa lääkkeen kemiallista koostumusta. Alkoholin käyttö lisää riskiä lääkkeiden aiheuttamille maksavaurioille. Alkoholi muuttaa lääkkeiden aineenvaihduntaa ja vähentää lääkeaineenvaihdunnassa tärkeän glutationin määrää maksassa.
Lääkkeiden hepatotoksisuuden eli maksaa vaurioittavan vaikutuksen ehkäisemiseksi lääketehtaat tekevät paljon työtä. Useiden lääkkeiden, mm. tavallisten hormonilääkkeiden käyttäjien maksa-arvoja tulisi myös tarkkailla säännöllisesti. Tehokkainta maksavaurioiden ehkäisyä on välttää lääkkeiden käyttöä terveyttä tukevilla elämäntavoilla.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti