Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>
Yli 30 vuoden aikana olemme Suomessa toimivilla antioksidanttiklinikoilla luoneet edellytyksiä ravitsemushoitojen toteuttamiseksi. Tärkeimpiä edellytyksiä ovat toimiva kliininen laboratorio, ravintotasemittauksia suorittava erikoislaboratorio ja hyvin koulutettu henkilökunta. Lääkärin perehtyneisyys ravitsemushoitoihin vaikuttaa olennaisesti hoitotuloksiin. Lääkärin tulisi tietää uusimmat tutkimustulokset tautien ja oireiden syistä, syntymekanismeista, energiatuotannon yksityiskohdista, mikroravintotekijöistä ja niiden tasemittauksista. Myös rohtovalmisteiden ja ravintolisien osaava käyttö on tärkeä osa hoitoa. Hoitotulokset ratkaisevat, kuinka käyttökelpoinen ohjelmamme on. Hoidon toteutus on haastava ohjelma.
Hoitoprosessin vaiheet lyhyesti:
- Ennen vastaanottoa
• vastaanottoajan varaaminen
• aikaisemmat sairaskertomukset ja tutkimustulokset mukaan
• terveydentilan, lääkityksen, ravintotottumusten ja elämäntapojen selvitys (kyselykaavake) - Lääkärin vastaanotolla
• sairauksien esitiedot
• sairauksien taustalla olevien ravitsemushäiriöiden esitiedot
• perinteinen kliininen tutkimus
• ravitsemustilan tutkimus ja arviointi
• diagnoosien laatiminen
• arvio sairauksien syntymekanismeista ja syytekijöistä - Tutkimusohjelman laatiminen
• alustava hoitosuunnitelma
• välittömästi tarvittavan lääkityksen määrääminen (perinteiset lääkkeet ja ravintolisät)
• yleinen informaatio hoidon linjasta, perusteista ja tavoitteista
• arvio siitä, tarvitaanko täydentäviä kuvantamistutkimuksia
• perinteinen laboratoriotutkimusohjelma: verenkuva, maksa-, munuais- ja muut taudin selvitykseen tarvittavat kliiniskemialliset laboratoriotestit
• pienoisravintotekijöiden mittaukset: hivenaine-, kivennäisaine-, vitamiini- ja rasvahappomääritykset
• yksilöllisen ravitsemushoidon tärkeä edellytys on riittävä laboratoriotutkimusohjelma hoidon aloitusvaiheessa - Ravitsemushoidon aloittaminen
• lääkärin osuus ravitsemushoidossa on keskeinen
• a) Ruokavaliossa todettujen virheiden korjaaminen on hoidon keskeinen osa
• b) Yksilöllisen ravitsemushoidon tärkeimpien ravintolisien valinta. Resepteissä tulee ilmetä annostus, nauttimistapa ja käyttötarkoitus. Ravintolisistä annetaan myös kirjallinen potilasinformaatio - Tutkimustulosten analysointi ja raportointi
• lääkäri analysoi tulokset
• a) Perinteisten laboratoriotestien ja kuvantamistutkimusten tulkinta ja kirjallinen selvitys
• b) Pienoisravintotekijämittausten tulosten tulkinta ja kirjallinen lausunto (a ja b joko annetaan potilaalle tai lähetetään postissa) - Uusintakäynnit ja hoidon seuranta
• aluksi uusintakäyntejä tarvitaan 1–3 kuukauden kuluttua
• oireiden vähentyessä ja terveydentilan parantuessa tarvitaan seurantaa harvemmin, noin 1–3 vuoden välein
• seuranta pienoisravintotekijöiden annosvastemittauksin
Hoitomalli on esitetty laajemmin Kaarlo Jaakkolan ja Leif Gransin kirjassa Amalgaamisairaudet ja antioksidanttihoito, Mividata Oy 1994.
Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?
Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Ruoansulatus kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä >>
HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!
Biomedin lisäetu Terveyssivut.fi lukijoille!
Uuden terveyssivut.fi sivuston kunniaksi –15 % alennus alekoodilla TERVEYSSIVUT koko Biomedin terveystuotteiden valikoimasta!
Tilaa esimerkiksi markkinoiden vahvin ja puhtain kurkumiinivalmiste, lisäaineettomat D-vitamiinitipat tai kotimainen poron Luuliemijauhe nopealla toimituksella netistä.
Lunasta etusi ja tilaa tästä>>
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola