Varmista D-vitamiinin saanti

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan kirjoittamasta Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirjasta, jonka voit ladata nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä (HUOM! Edun arvo 35,90€) >>

d_vitamiini_saantiOn tärkeää jo lapsuudessa varmistaa D-vitamiinin riittävä saanti. Valitettavasti yleiset D-vitamiinin saantisuositukset ovat vuosikymmenien aikana pysyneet matalina. Niinpä vaarana voi olla, että nykyiset suositukset kattavat vain osan D-vitamiinitarpeesta. On mahdollista, että moni aikuinen kärsii piilevästä D-vitamiinin puutteesta. D-vitamiinin puutoksesta saattavat kärsiä myös erityisesti keskoset, pikkulapset, imettävät äidit, vegaanit, tummaihoiset henkilöt, alkoholistit ja vanhukset.

Suhteellisen harva elintarvike sisältää D-vitamiinia. Vuosikymmenien ajan ruokalusikallinen (15 ml) kalanmaksaöljyä on sisältänyt 15 μg D-vitamiinia. Markkinoille tulleissa ravintolisissä D- ja A-vitamiinimääriä on vähennetty kolmasosaan. Rasvainen kala sisältää jonkin verran D-vitamiinia. Maito ja eräät elintarviketeollisuuden tuotteet, joita on rikastettu D-vitamiinilla, ovat vain vähäinen lähde. Voi sisältää pieniä määriä D-vitamiinia. Munankeltuainen sisältää D-vitamiinia jonkin verran.

Suositeltu päivätarve (RDA) on pitkään ollut vain 5–20 μg. Riskiryhmissä oleville henkilöille nykyään voitaisiin hyvästä syystä suositella moninkertaisia määriä. Matalat farmakologiset annokset ovat 10–50 μg eli 400–2 000 KY / päivä ja tehokkaat farmakologiset annokset ovat 50–150 μg tai 2 000–6 000 KY/ päivä. Täällä Pohjolassa tarvitaan eniten D-vitamiinia talvikuukausina.

Jos auringonvalon saanti on vähäistä, turskanmaksaöljy on paras D-vitamiinilisä. Ruokalusikallinen turskanmaksaöljyä antaa matalan farmakologisen annoksen (15 μg/600 KY). Se sisältää myös A-vitamiinia ja tyydyttää omega-3-sarjan rasvahappojen päivittäisen tarpeen.

D-vitamiini on parasta ottaa kuten muutkin rasvaliukoiset vitamiinit, rasvalisän kera, kuten eläinlesitiiniuutteen, kylmäpuristetun pellavansiemenöljyn, voin, juuston tai maitotuotteen kanssa. Kalanmaksaöljy itsessään sisältää D-vitamiinin imeytymiselle tärkeän rasvalisän. Kesälläkään ei ole aihetta keskeyttää kalanmaksaöljyn käyttöä.

Yliannoksen pelko on melko turha. D-vitamiini on hyvin siedetty ja turvallinen aine. Käytettäessä korkeintaan 50 μg:n päivittäistä annosta ympärivuotisesti ei aikuisilla yliannostelun mahdollisuutta käytännössä ole. Lapsilla suurinta suositeltavaa saantimäärää pidetään 25 μg vuorokaudessa.

Jotta puutostilan olemassaolo ja vaikeusaste selvitettäisiin, tulisi mittauttaa henkilökohtainen D-vitamiinitase.

D-vitamiinitutkimuksissa esitetään vaihtelevan suuruisia lääkeannoksia. Suositukset voivat olla jopa satoja mikrogrammoja päivässä. Korkeat annokset eivät yleensä aiheuta sivuoireita. Hoitoa tulee kuitenkin valvoa D-vitamiinimittauksilla. Kun lääkäri määrää potilaalleen korkeita annoksia, tarvitaan yleensä tarkka seuranta vastaanotoilla ja seurantamittauksia veren seerumista 2–3 kertaa vuodessa.

Haluatko koko Kaarlo Jaakkolan tietopaketin aiheesta?

Kaarlo Jaakkolan kirjoittama Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja on ladattavissa nyt ilmaiseksi kokonaisuudessaan tästä>>

HUOM! Kun lataat kirjan ilmaiseksi TÄNÄÄN, niin etusi arvo on 35,90€!

Lataa kirja tästä>> 

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola