Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä)
.Kuparia on ihmisessä 100–150 mg. Kuparin suurimmat pitoisuudet ovat maksassa ja aivoissa. Se todettiin ihmiselle välttämättömäksi ravintotekijäksi jo vuonna 1921. Kuparia sisältävillä lukuisilla entsyymeillä on tärkeitä tehtäviä ihmisen aineenvaihdunnassa. Kupari toimii antioksidanttina kolmen valkuaisaineen kautta. Hälytystilanteissa maksa tuottaa vereen kuparia sisältävää valkuaisainetta, keruloplasmiiniaa. Se on jokseenkin heikko, laajavaikutteinen oksidaasi, jonka päätehtävä on kuparin kuljetus ja solunulkoisen tilan antioksidanttina neutraloida superoksidia ja muita happiradikaaleja. Sen pitoisuus veressä nousee nopeasti tulehdustaudeissa, mikä on osa elimistön puolustusmekanismia. Tämän entsyymin aktiviteetti heikkenee nopeasti kuparin puutteessa. Myös punasolujen kuparitaso voi nousta keuhkotulehduksissa.
Kolmas kuparia sisältävä entsyymi on kupari-sinkki-superoksididismutaasi-entsyymi (Cu-Zn-SOD), joka muuttaa erittäin myrkyllisen superoksidiradikaalin vetyperoksidiksi ja hapeksi. Kupari kiihottaa tätä entsyymireaktiota, ja sinkki on tarpeen tämän entsyymin kestävyydelle.
Kupari on myös elintärkeä valkosolujen aineenvaihdunnassa. Sidekudoksen muodostumisessa tarvitaan kuparia sisältäviä entsyymejä. Tietyt entsyymit (amiinioksidaasit) inaktivoivat histamiineja, jotka ovat allergian välittäjäaineita. Hemoglobiinin muodostumisen eri vaiheissa kupari on välttämätön. Ihon tumman väriaineen, melaniinin valmistuminen vaatii kuparia. Sitä tarvitaan myös energian siirrossa, verisuonten seinämien kimmoisuuden säilyttämisessä, luuston kehittymisessä sekä hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihdunnassa.
Kuparin puutostiloille on ominaista valkosolujen vähyys veressä, rautalääkitykselle reagoimaton anemia sekä luuston sairaudet. Kuparinpuute on yhdistetty sydän- ja verisuonisairauksiin sekä hermoston sairauksiin.
Aikuisten suositeltu kuparin saanti (RNA 1988) on 2 mg/vrk. Suomalaisen ravinnon arvellaan sisältävän kuparia 1,7 mg/vrk. Yhdysvalloissa käytetyn päivittäisen ruuan on luultu sisältävän kuparia 3–5 mg, mutta tutkimukset osoittivat saannin vähentyneen viime vuosikymmeninä.
Klevayn[1] tutkimuksissa 1970−80-lukujen vaihteessa mitattiin ruuan sisältämä kupari ja todettiin, että 80 %:lla päivittäinen ruoka sisältää kuparia vähemmän kuin 1,5 mg eli reilusti alle saantisuosituksen. Näiden tutkimusten perusteella on syytä olettaa, että kuparin eriasteiset puutostilat ovat yleisiä. Kymmenien tuhansien suomalaisten kuparitaseen mittauksissa (punasolujen kupari) nähdään usein matalia arvoja.
[1] Tohtori Leslie Klevaya, (PhD) pidetään yhtenä maailman merkittävimmistä akateemisista kuparitutkijoista. Hän julkaisi vuonna 2000 artikkelin Journal of Nutrition -lehdessä (130: 489S−492S) otsikolla Cardiovascular Disease from Copper Deficiency − A History (Kuparin aiheuttamat sydän- ja verisuonisairaudet − Historia).
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!
Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:
Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >>
Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/
PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola