Resveratroli tehostaa antioksidanttien toimintaa

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

resveratroliNimitys tulee latinan kielen sanoista res, asia, ja kasvinimestä vertrum, pärskäjuuri. Resveratroli on useissa kasveissa ja kasvikunnan tuotteissa, erityisesti punaviinissä esiintyvä polyfenoliyhdiste. Sitä myydään myös ravintolisänä.

Resveratroli on viiniköynnöksen puolustusjärjestelmän erittämä hormoni, jota erittyy kasvin stressitilanteessa, esimerkiksi kun köynnöstä leikataan tai siihen iskee mikro-organismi Botrytis cinerea, joka sairastuttaa viinin harmaahomeeseen (kutsutaan myös jalohomeeksi). Resveratroli varastoituu erityisesti rypäleiden kuoriin ja siemeniin. Parhaimmillaan pitoisuus voi yltää jopa 1 mg:aan lasillisessa punaviiniä (12 cl). Tuoreissa rypäleissä on jonkin verran resveratrolia, mutta se ei imeydy kuorista ja siemenistä elimistöön kovinkaan tehokkaasti.

Alkoholittomissa rypälemehuissa on myös varsin merkittäviä määriä resveratrolia, joten punaviinin suurien määrien juominen ei ole ainoa eikä paras keino nostaa ruuan kautta saatavaa resveratrolin saantia. Läheskään kaikissa punaviineissä ei ole riittäviä määriä resveratrolia.

Kurkumiinin tavoin resveratroli kuuluu bioflavonoidien ryhmään. Molemmat tehostavat antioksidanttiverkoston toimintaa ja toistensa vaikutuksia. Resveratroli on voimakas antioksidantti, jonka on todettu pidentävän tiettyjen solutyyppien elinkaarta jopa 70 %.

Sekä resveratroli että kurkumiini ovat molemmat laajaspektrisiä polyfenolisia yhdisteitä, joilla on huomattavan paljon samantyyppisiä vaikutusmekanismeja ja vaikutuskohtia.

Tutkimuksissa on havaittu, että resveratroli mm.

  • Hillitsee haitallisia tulehdusentsyymejä.
  • Ehkäisee kasvainsolujen kasvua.
  • Suojelee maksaa alkoholin, kemiallisten aineiden ja lääkkeiden haittavaikutuksilta.
  • Tehostaa solujen energia-aineenvaihduntaa.
  • Korjaa heikentynyttä vastustuskykyä ja ylläpitää hyvää immuniteettia.

Arvioidaan, että resveratroli vaikuttaa paitsi voimakkaana antioksidanttina myös tehostamalla elimistön energiatuotantoa ja säätelemällä geneettisiä mekanismeja. Resveratroli voi vahvistaa sellaisten käytössä olevien lääkkeiden vaikutuksia, jotka estävät virusten lisääntymistä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola