Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Miksi teollinen ruoka saattaa olla haitallisempaa kuin tuore itse tehty, vaikka valmistusaineluettelo näyttäisi samalta? Teollisuus ei käytä kylmäpuristettua öljyä vaan teollisesti puhdistettua ja voimakkaasti kuumennettua öljyä tai margariinia, josta antioksidantit ovat tuhoutuneet, rasvahapot muuntuneet ja johon käsittelyssä syntyy munuaisille haitallisia ja karsinogeenisia 3-MCPD-yhdisteitä. Kotiruoka syödään usein välittömästi tai parin päivän aikana, mutta teolliseen ruokaan ehtii pitkän säilytyksen aikana syntyä maksaa rasittavia endotoksiineja, vaikka tuote ei olisikaan mikrobiologisesti pilaantunut.
Pitkäaikaisessa säilytyksessä folio- ja muovipakkauksista irtoaa alumiinia ja ftalaatteja elintarvikkeisiin. Huoneenlämmössä säilyviin purkkiruokiin, mm. paljon käytettyihin lastenruokiin, syntyy voimakkaassa kuumennuksessa furaaneja, jotka aiheuttavat eläinkokeissa maksasyöpää ja leukemiaa. Kotiruokaan voit valita kotimaisen lihan, mutta valmisruoka saattaa koostua brasilialaisesta hormonien ja antibioottien voimalla tuotetusta raaka-aineesta. Oman lukunsa muodostavat makeiset, virvoitusjuomat ja kaikki ravinteeton ns. roskaruoka.
Mikään edellä mainituista ei tuhoa terveyttä satunnaisesti käytettynä, mutta jokapäiväisissä valinnoissa kannattaa miettiä omia valintoja ja erityisesti lasten ravintoa. Moni suomalaislapsi syö päivittäin 2−4 purkillista teollista lastenruokaa, jolloin haitallisten aineiden määrä kasvaa merkittäväksi, vaikka ainesosaluettelo näyttää turvalliselta. Purkkiruoka on tarkoitettu helpotukseksi matkoille ja vierailuille, ei jokapäiväiseksi ruoaksi.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti