Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Hiilihydraatit eli sokeri ja tärkkelys antavat nopeasti energiaa, jota liikkuva ja fyysistä työtä tekevä ihminen tarvitsee. Viljan ja perunan tärkkelys sekä hedelmien ja marjojen sokeri tuovat kehoon polttoainetta, jonka solujen voimalaitokset, mitokondriot, muuttavat käyttövoimaksi solutoimintoihin ja lihastyöhön. Paikallaan istuvan lihakset kuluttavat niukasti tätä nopeaa energiaa, jolloin ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat rasvaksi.
Nopeat hiilihydraatit eli nopeasti imeytyvät ja voimakkaasti verensokeria nostavat teolliset valmisteet ovat täysin eri asia kuin alkuperäisen kuitupitoisuutensa säilyttäneet ruoka-aineet. Sokeri on hyödyllinen aine niin kauan kuin se saa olla kuitujen, aminohappojen, vitamiinien ja mineraalien ympäröimänä hedelmissä, marjoissa ja kasviksissa tai sokeriruo’ossa ja -juurikkaassa. Silloin se on aito luonnontuote, kuten valkoista sokeria aikoinaan harhaanjohtavasti mainostettiin.
Kuidun puute syntyy syömällä runsaasti niukkakuituisia ruoka-aineita kuten perunavalmisteita ja valkojauhotuotteita sekä täysin kuiduttomia kuten sokeria, rasvaa ja eläinkunnan tuotteita. Kuidun puute liittyy ylipainon kertymiseen ja altistaa aineenvaihdunnan sairauksille kuten kakkostyypin diabetekselle, MBO:lle ja sydän- ja verisuonitaudeille. Kuidulla on tutkitusti vaikutusta veren sokeri- ja rasva-arvoihin sekä verenpaineeseen. Kuitu vaikuttaa kolesterolin erittymiseen ja takaisinimeytymiseen sappihappojen mukana. Ohutsuolessa sappineste ja kuidut kulkevat rinnan, ja kuitu sitoo sappinesteestä kuona-aineita kuljettaen ne ulosteen mukana ulos. Kuiduttomasta suolensisällöstä liiallinen kolesteroli ja muut poistettavaksi tarkoitetut aineet palaavat enterohepaattisen kierron mukana maksaan.
Sappineste väkevöityy kierros kierrokselta altistaen sappikivien saostumiselle ja haitallisten aineiden kertymiselle maksaan.
Kuitu pitää suolen toiminnassa, ja päivittäin tyhjentyvässä suolessa viihtyy hyviä bakteereja, jotka estävät haitallisten mikrobien lisääntymistä. Hyödyllisten mikrobien valtaamassa suolistossa syntyy vähemmän maksaa rasittavia ja hiljaista tulehdusta synnyttäviä endotoksiineja. Hyvä bakteeristo tuottaa ravintoa suolen seinämän soluille, pitää seinämän vahvana ja estää haitallisten aineiden pääsyä verenkiertoon, mikä vähentää maksan taakkaa.
Parhaaksi kuidun lähteeksi mainitaan yleensä täysjyvävilja, mutta jos vilja ei sovi, päivän kuitu on mahdollista saada muista ruoka-aineista. Kasvikset, siemenet, pähkinät, palkokasvit ja marjat ovat erinomaisia kuidun lähteitä. Jokainen löytää itselleen sopivan kuitukokonaisuuden, jossa kasvikunnan tuotteet ovat välttämättömiä.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti