Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Arvostetussa tiedelehdessä julkaistu suomalaistutkimus näytti yksiselitteisesti sokerin haitallisuuden, joka ilmeni jo hyvin lyhyessä ajassa. Tutkittavat söivät kolmen viikon ajan päivittäin 1 000 kcal:n verran ylimääräistä makeaa, esim pussillisen karkkeja, puoli litraa sokeroitua virvoitus,urheilu- tai energiajuomaa ja lasillisen tuoremehua. Siis monelle nuorelle tavallinen määrä makeaa.
Sokeridieetin aikana tutkittavien paino nousi 2 %, mutta hälyttävämpää oli maksan tilanne: sen rasvapitoisuus nousi tuon kolmen viikon aikana 27 %. Häiriötilasta kertoi lisäksi, että suuresta sokerimäärästä huolimatta maksakin tuotti vereen entistä enemmän sokeria ja myös rasvaa. Samanaikaisesti HDL-kolesterolin määrä putosi merkittävästi.
Tutkimusjaksoa seurasi puolen vuoden vähäkalorinen ja -sokerinen laihdutusruokavalio, jonka aikana kaikki muutokset palautuivat. Tutkimus osoitti miten runsas sokeri rasvoittaa maksan nopeasti ja pahasti jo ennen kuin näkyy rasvana vyötäröllä tai ihon alla. Tämä selittää, miksi rasvamaksaa esiintyy myös normaalipainoisilla.
Hälyttävä sokeridieetti
Samanlaiseen tulokseen päätyi yhden miehen koe, jossa australialainen elokuvaohjaaja nautti kahden kuukauden ajan päivittäin sokeria 40 tl. Ei mahdoton määrä karkkien ja sokerijuomien suurkuluttajille, mutta kokeen tekijä sai sokerinsa käyttämällä usein terveellisenä pidettyjä ruoka-aineita kuten muroja, myslipatukoita, vähärasvaisia jogurtteja, hedelmämehuja ja urheilujuomia. Jo kolmen viikon kuluttua hänen maksansa osoitti rasvoittumisen merkkejä, olo oli huono ja ärtynyt ja lääkäri totesi miehen psyykkisen toimintakyvyn muuttuneen epävakaaksi. Sisäelinten ympärille kertyi rasvaa kasvattaen vyötärönympärystä kymmenellä sentillä.
Entä kun samanlainen dieetti jatkuu kolmen viikon sijasta vuosikausia? Runsas nopeiden hiilihydraattien käyttö ja rasvamaksa ovat merkittävä tekijä kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien taustalla.
Liika makeus tulee lapsen ruokaan heti, kun hän alkaa syödä samaa ruokaa muun perheen kanssa. Suomessa neljä viidestä kolmevuotiaasta saa suositeltua enemmän sokeria, koska päivittäiseen ruokaan kuuluu paljon makeita mehujuomia ja -keittoja, sokeripitoisia maitotuotteita, muroja, makeisia, keksejä ja leivonnaisia. Lisäksi leivästä suuri osa nautitaan vaaleana eli pääasiassa valkoisesta jauhosta valmistettuna. Katso kauraleivän tuoteseloste: 80−90 % valkoista vehnäjauhoa.
Sokeripitoisten ruokien käyttö merkitsee myös vähäisempää suositeltujen, ravinteikkaiden ruoka-aineiden käyttöä. Näin opittu ”makea hammas” pitää myöhemminkin yllä samoja sokerinkäyttötottumuksia. Ravintotutkimukset osoittavat, että nuorten ruokavalio koostuu usein välipalatyyppisestä syömisestä eli makeista, nopeasti nautittavista elintarvikkeista.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin uutuuskirja Terve maksa nyt -15% alennuksella koko tilauksen loppusummasta koodilla ”tervemaksa”!
Nopea ohje alennuksen käyttöön ostoskorissa:
Lisää teksti tervemaksa, kohtaan ”Kupongin koodi”.
Paina ”Käytä kuponki” -nappia ja alennus näkyy ostoskorissa.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti