Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).
Erityisesti suurten hengitysteiden, kuten henkitorven alueella, on värekarvallisia soluja. Värekarvojen liike vaatii energiaa. Epiteelisolujen pinnan nesteeseen ja limaan tarttuneet hiukkaset kulkeutuvat hengitysteissä ylöspäin.
Epiteelisoluja verhoava nestevaippa on välttämätön värekarvojen tehokkaalle toiminnalle. Värekarvojen tehtävänä on kuljettaa solujen pinnalla olevaa nestettä, limaa ja niihin tarttuneita hiukkasia. Värekarvat liikkuvat noin 12–14 kertaa sekunnissa, mikä saa liman kulkemaan noin 100 mikrometriä sekunnissa.
Värekarvojen liike tapahtuu limakerroksen alla olevassa nestekerroksessa. Samalla nestettä verhoava lima auttaa siihen juuttuneiden vieraiden partikkeleiden kulkeutumista. Liian vähäinen nesteen määrä tai liian runsas limaneritys lamaannuttaa värekarvatoimintaa ja kerryttää runsaasti limaa hengitysteihin. Näin tapahtuu mm. kroonisessa keuhkokatarrissa ja kroonisessa keuhkoputkitulehduksessa.
Riittävä antioksidanttien saanti on edellytys tehokkaalle värekarvatoiminnalle. Värekarvojen perinnöllisiä rakenteellisia ja toiminnallisista vioista tunnetaan mm. harvinainen immotile cilia -tauti. Hoidossani oli lapsipotilas, jolla oli diagnostisoitu tämä tauti. Kun määräsin hänelle yksilöllistä antioksidanttilääkitystä, lapsen hengitystieoireet loppuivat. Perinteisessä lääketieteessä on pitkään luultu, että perinnöllisiin sairauksiin ei millään hoidolla voida tehokkaasti vaikuttaa. Käsitykseni on, että antioksidantit korjaavat heikentynyttä värekarvatoimintaa, oli sitten kyse perinnöllisistä, hankituista syistä tai molemmista.
Minkä hyvänsä akuutin limakalvotulehduksen aikana vapautuu tavallista enemmän happamia mukopolysakkarideja sekä erilaisia tulehdusreaktion tuottamia haitallisia yhdisteitä, proteiini-hiilihydraattiyhdisteitä. Ärtyneen limakalvosolukon eli epiteelin eritteet ovat usein hyvin sitkeitä, mikä puolestaan keuhkoputkissa estää värekarvojen toimintaa. Tällöin värekarvat eivät pysty riittävän tehokkaasti kuljettamaan eritteitä ylöspäin kurkkua kohti.
Kasvirohdoilla voidaan vähentää eritteiden sitkeyttä. Eräät rohdokset muodostavat limakalvoille suojaavan lisäkerroksen siten, että ne eivät estä liman poistumista. Fytoterapeuttisten yskänlääkkeiden sisältämät haihtuvat öljyt usein lisäävät syljen eritystä. Lisääntynyt nieleskely helpottaa yskää ja suun limakalvojen kuivuutta. Haihtuvat öljyt pieninä annoksina kiihdyttävät epiteelisolujen ja keuhkorakkuloiden toimintaa, kun taas suuret annokset voivat estää sitä.
Hengitysteiden anatomia ja biokemialliset puolustusmekanismit ovat laaja kokonaisuus, johon kannattaa perehtyä tarkemmin. Erityisesti värekarvojen toiminta ja ionipumppumekanismi on hyvä tuntea. Kyseisistä asioista löytyy tarkempi kuvaus Liitteestä 1, otsikkona Hengitystiesairauksien biologia ja syntymekanismit.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!
Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:
Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >>
Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/
PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola