Allerginen ja yliherkkyysnuha

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

allerginen-nuhaAllerginen nuha on sairautena aliarvioitu, alidiagnostisoitu ja myös alihoidettu. Nuha jaetaan sen keston mukaan jaksottaiseen tai jatkuvaan. Oireiden ja elämänlaatuun kohdistuvien vaikutusten perusteella se voidaan jakaa:

  • lievään
  • keskivaikeaan
  • vaikeaan nuhaan.

Hoitamaton allerginen nuha aiheuttaa tulehdusreaktioita keuhkoissa. Oireet ovat merkki nenän limakalvon voimakkaasta allergisesta tulehdusreaktiosta. Myös oireettomalla potilaalla saattaa olla limakalvoilla lievä piilevä tulehdusreaktio.

Tulehduksen aikana vapautuu monenlaisia tulehduksen välittäjäaineita, joista osa aiheuttaa vaikeita limakalvovaurioita nenässä. Vaurioitunut limakalvo on entistä herkempi allergeeneille ja myös viruksille ja bakteereille. Pitkäaikaisesta nuhasta kärsiville potilaille tulee usein poskiontelotulehduksia ja muita ylähengitystieinfektioita.

Allerginen nuha on varsin yleinen sairaus, josta kärsii elämänsä jossain vaiheessa 1,2 miljoonaa suomalaista. 10 %:lla heistä oireet ovat vaikeita ja 20 %:lla kohtalaisia.[1]

Tuoksuyliherkkyydestä ja hajuallergiasta kärsii nykyään noin 10−40 % suomalaisista, yleisemmin naiset. Atooppisesta ihosta eli allergisesta ihotulehduksesta kärsii noin 20 % suomalaisista.

Silmien allergisia oireita ovat äkillinen ja voimakas luomitulehdus, sidekalvon turvotus ja tulehdus, silmäsärky sekä näön heikkeneminen. Alkuvaiheessa oireina ovat silmien punoitus ja kutina ja joskus myös roskan tunne ja rähmiminen.

Hoidossa pyritään oireettomuuteen

Hoidon tavoite on tulehdusreaktion sammuttaminen. Allergisen nuhan hoidossa tulee pyrkiä täydelliseen oireettomuuteen. Vaikea allerginen tulehdusreaktio aiheuttaa nopeasti merkittäviä limakalvovaurioita, joiden korjaantuminen kestää useita viikkoja. Allergisen nuhan tehokas hoito estää astman puhkeamista.

ARIA (Allergic Rhinitis and its Impact on Asthma) on asiantuntijajärjestöjen ja WHO:n antama ohjeisto. Se antaa lääkäreille toimintaohjeet, jotka takaavat allergisen nuhan parhaan mahdollisen taudinmäärityksen ja hoidon jo sairauden varhaisessa vaiheessa.

Diagnoosi perustuu:

1. Kliinisiin oireisiin:

  • nenän kutina
  • aivastelu
  • vetistely
  • tukkoisuus

2. Laboratoriotutkimuksiin:

  • seerumin IgE:n määrityksessä kohonnut arvo.
  • laboratoriotestillä osoitetaan veren eosinofiilisolujen[2] määrän nousseen.
  • nenän limakalvonäytteessä osoitetaan  korkea eosinofiilien määrä.

[1] Kähkönen, Essi: Siedätyshoitoon pääsee liian harvoin. Mediuutiset 25.5.2005.

[2] Eosinofiilit ovat valkosoluja, joiden määrä veressä lisääntyy allergisten reaktioiden yhteydessä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola