Allergisen nuhan oireet

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

Nenän tehtävänä on johtaa ilmaa keuhkoihin ja matkalla lämmittää, kosteuttaa ja puhdistaa ilma keuhkoille sopivaksi sekä aistia hajua. Hengitysilman puhdistaminen on tärkeä osa nenän toimintaa. Vieraan aineen, kuten pölyn joutuessa nenän limakalvoille, ensimmäinen puhdistusmekanismi on aivastusrefleksi. Nenä suodattaa tehokkaasti muutamaa mikrometriä suuremmat hiukkaset. Esimerkiksi sieni-itiöiden läpimitta on vain 3–5 mikrometriä. Ne aiheuttavat herkemmin astmaoireita kuin noin 30 mikrometrin läpimittaiset heinän siitepölyhiukkaset.

allergisen_nuhan_oireetYliherkkyysnuhaa eri muodoissaan on noin 15–25 %:lla väestöstä. Sen oireita ovat aivastelu, nenän kutina, tukkoisuus ja lisääntynyt eritteen vuoto nenästä joko ulos tai taakse nenänieluun. Taudinkuvaan liittyy toisinaan silmien kutinaa. Useimmilla ihmisillä esiintyy edellä mainittuja oireita silloin tällöin. Aina ei kuitenkaan ole kysymys varsinaisesta sairaudesta. Raja normaalin nenäoireilun ja nuhaksi nimitetyn taudin välillä on liukuva.

Jos häiritseviä oireita on vähintään tunnin ajan useana päivänä viikossa, voidaan nuha määritellä taudiksi.

Äkillisen allergisen nuhan, kuten heinänuhan, oireita ovat runsas eritteen tulo nenästä, silmien punoitus, kirvely, kutina ja vuotaminen sekä aivastelu ja kurkun limakalvojen turpoaminen.

Nuha jaetaan sen keston mukaan jaksottaiseen tai jatkuvaan.

Tulehduksen vaurioittama limakalvo on entistä herkempi allergeeneille, viruksille ja bakteereille. Pitkäaikaisesta nuhasta kärsiville potilaille tulee tavallista useammin poskiontelotulehduksia ja muita hengitystieinfektioita. Nuhaoireet ovat useimmiten merkki nenän limakalvon voimakkaasta allergisesta tulehduksesta. Vaikka allergikolla nuhaoireet puuttuisivatkin, on ilmeistä, että limakalvoilla on kuitenkin jatkuva lievä tulehdusreaktio käynnissä. Hoitamaton allerginen nuha aiheuttaa tulehdusreaktioita kaikkialla hengitysteissä.

Allergisen nuhan seurauksia

  • Hoitamaton allerginen nuha aiheuttaa tulehdusreaktioita keuhkoissa.
  • Oireet ovat merkki nenän limakalvon voimakkaasta allergisesta tulehdusreaktiosta.
  • Myös oireettomalla potilaalla saattaa olla limakalvoilla lievä piilevä tulehdusreaktio.
  • Tulehduksen aikana vapautuu monenlaisia tulehduksen välittäjäaineita, joista osa aiheuttaa vaikeita limakalvovaurioita nenässä.
  • Vaurioitunut limakalvo on entistä herkempi allergeeneille ja myös viruksille ja bakteereille.
  • Pitkäaikaisesta nuhasta kärsiville potilaille tulee usein poskiontelotulehduksia ja muita ylähengitystieinfektioita.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola