Ilmastonmuutokset lisäävät ilman allergeeneja

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

saasteetIlmansaasteet lisäävät ns. aeroallergeeneja eli altistumista hengitysilmassa oleville pienhiukkasille. Liikenteen päästöjen on osoitettu aiheuttavan allergeenipitoisen sytoplasman vapautumista mm. heinän siitepölyhiukkasista. Pienhiukkaset voivat toimia alustoina ilmassa oleville kasviperäisille allergeeneille ja edistää näiden kulkeutumista hengitysteihin. Lisäksi saasteet voivat vaurioittaa limakalvoja ja niiden värekarvoja sekä käynnistää allergeenien pääsyä elimistön sisään. Saasteiden vaikutus tuntuu myös immuunijärjestelmässä.

Ilmastonmuutoksessa keskeisessä roolissa ovat ns. kasvihuonekaasujen päästöt, joita syntyy mm. fossiilisten polttoaineiden palamisessa. Tärkeimpiä kasvihuonekaasuja ovat hiilidioksidi, metaani, typpioksidi ja vesihöyry. Ne aiheuttavat ilmakehän lämpenemistä heijastamalla infrapunasäteilyä takaisin maapallon pinnalle. Niinpä hiilidioksidipitoisuuden odotetaan kasvavan vuoteen 2100 mennessä noin 2–4-kertaiseksi verrattuna esiteolliseen aikaan.

Globaali lämpeneminen, hiilidioksidipitoisuuden kasvu ja sään ääri-ilmiöiden yleistyminen vaikuttavat kasvien levinneisyyteen, kasvuun ja kukintaan. Osa kasveista hyötyy muutoksesta, osalle se on haitaksi. Kasveista koivun kasvun odotetaan lisääntyvän. Silloin sen kukintakausi pitenee ja siitepölytuotanto kasvaa. Jo nyt koivun kukinnassa näkyy kasvava suuntaus. Suomen tärkein allergiakasvi on koivu (betula), ja kukinta alkaa maan eteläosissa toukokuun vaihteessa ja pohjoisessa myöhemmin. Ristiallergia koivun siitepölyn kanssa on yleistä. Myös lepän paikallinen kukinta ajoittuu tyypillisesti Suomessa eteläosissa helmi-maaliskuun vaihteeseen.[1]

[1] Saarto, Annika: Ilmastonmuutos lisää altistumista aeroallergeeneille. Suomen Lääkärilehti 7/2015.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola