Kaliumin puute voi aiheuttaa allergisia reaktioita

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).

kaliumJo vuonna 1926 kalium (K) on todettu elimistölle välttämättömäksi ravintotekijäksi. Aikuisessa ihmisessä on 156 grammaa kaliumia, josta 98 % sijaitsee solujen sisällä. Hermosoluissa on erityisen runsaasti kaliumia.

Kaliumin puute voi aiheuttaa mm. allergisia reaktioita, väsymystä, sydänoireita, korkeaa verenpainetta, turvotusta ja ruuansulatushäiriöitä. Kaliumpuutteen riskiryhmiin kuuluvat ihmiset, joilla on kilpirauhasen liikatoimintaa, ripulia, ruokahaluttomuutta, bulimiaa sekä ne, jotka käyttävät nestettä poistavia lääkkeitä, ummetuslääkkeitä, kortisonia tai jotka nauttivat runsaasti sokeria, kahvia tai alkoholia.

Elimistön magnesiumin määrä vaikuttaa solun sisäisen ja ulkoisen kaliumin tasapainoon. Jos natriumia on solun sisällä liikaa ja kaliumia liian vähän, kaliumlääkitys ei johda tulokseen, koska kalium ei siirry solun sisään riittävässä määrin. Sen sijaan magnesiumlääkityksellä normalisoituvat tällaisen potilaan solunsisäiset kaliumarvot ilman, että ylimääräistä kaliumlisää tarvitaan. Magnesiumilla on näin ollen oleellinen tehtävä kaliumin aineenvaihdunnassa.

Kaliumin ja natriumin määrien mittaukset antavat tärkeää tietoa

Ionipumpun toimintaa voidaan entistä tarkemmin arvioida mittaamalla suoraan punasolun sisäiset kaliumpitoisuudet (E-K) tai epäsuorasti mittaamalla kokoveren kalium (B-K) ja suhteuttamalla se hematokriittiin. Myös natriummääritykset eristetyistä punasoluista (E-Na) lisätä tietoa ionipumppuaktiviteetista. Magnesium toimii ionipumpun entsyymiaktivaattorina. Sen vuoksi magnesiumstatuksen määritys on aina tärkeä ionipumpun toimintaa selvitettäessä.

Ionipumppuhäiriön arviointi on tärkeä erityisesti verenpainetaudissa, sydän-verisuonisairauksissa, verenpainetaudissa, vaikeassa hapetusstressissä sekä käytettäessä nestettä poistavia lääkkeitä (diureetteja).

Mittaustulosten perusteella voidaan tehdä tärkeitä hoidollisia johtopäätöksiä. Kun ionipumpun häiriöitä todetaan, on perusteita vähentää ruokasuolan kulutusta ja lisätä kaliumin saantia ruokavalio-ohjauksella ja lääkkeillä. Hoidossa tarvitaan usein magnesiumlääkitystä, paitsi jos todetaan hyvin korkeat punasolujen magnesiumtasot. Ionipumpun toimintaa voidaan säädellä kaliumin ja magnesiumin annon lisäksi myös monien muiden tekijöiden kautta, esimerkiksi fosfolipidi-, vanadiini- ja digitalislääkityksellä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?

Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola