Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Fytokemikaalit ovat kasvikunnan tuotteissa olevia ainesosia, joiden tutkimus nykypäivän menetelmin on vahvistanut ikiaikaisen käytännön kokemuksen: kasvisvoittoinen ruokavalio tukee terveyttä monin tavoin. Kasvin kannalta fytokemikaalit suojaavat itse kasvia UV-säteilyn haitoilta ja tuhohyönteisiltä sekä estävät bakteerien, virusten ja sienten kasvua. Samat antioksidanttiset ja antibioottiset vaikutukset hyödyttävät myös kasviksia, marjoja ja hedelmiä nauttivaa ihmistä.
Lukuisat tutkimukset osoittavat fytokemikaalien merkityksen useiden sairauksien ehkäisyssä (mm. syöpä, allergiat ja kakkostyypin diabetes). Fytokemikaaleilla on laajasti vaikutuksia glukoosi- ja rasva-aineenvaihdunnassa. Ne edistävät haiman insuliinineritystä ja lihasten glukoosinottoa sekä säätelevät maksasolujen sokeriaineenvaihduntaa ehkäisten hyperglykemiaa eli liian korkeaa verensokeria. Fytokemikaalien on todettu vähentävän insuliiniresistenssiä, hiljaista tulehdusta ja haitallista hapettumista lihaksissa ja rasvakudoksessa. Nykyään tunnistetaan jo tuhansia erilaisia fytokemikaaleja, joiden kemiallinen rakenne, vaikutukset ja lähteet ravinnossa poikkeavat toisistaan. Tehokas terveyttä ylläpitävä vaikutus syntyy käyttämällä monipuolisesti erilaisia kasvikunnan tuotteita.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti