Ravintoa vuodenaikojen mukaan

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

vuodenajatKeväällä ja alkukesästä kannattaa hyödyntää maasta työntyvät ravintoa pursuavat villivihannekset. Vanha kansa kutsui nokkosta, voikukkaa ja muita luonnon vihreitä rohtokasveja verta puhdistaviksi. Nyt tiedetään, että nämä kasvit edistävät maksan detoksifikaatiota eli todellakin verta puhdistavaa toimintaa.

Villivihannessesongin jälkeen kannattaa siirtyä kaalikasveihin, joiden käyttö on eri puolilla maailmaa yhdistetty hyvään terveyteen. Kaalit tukevat maksan toimintaa monipuolisesti. Kaalikasvit sisältävät paljon antioksidantteja, jotka edistävät maksan ykkösfaasin työtä haitallisten aineiden muuntamisessa muotoon, jossa elimistö voi poistaa ne.

Keräkaali, parsakaali, lehtikaali ja varsinkin parsakaalin nuput sekä ruusukaali sisältävät kaalikasveille ominaisia rikkipitoisia glukosinolaatteja, joista muodostuu immuniteettia vahvistavaa sulforafaania. Sulforafaani vähentää tulehdusta välittävien sytokiinien syntyä ja tehostaa maksan puhdistustyössä tärkeän glutationin muodostumista. Sulforafaani varmistaa ykkösfaasissa syntyneiden yhdisteiden eliminointia tehostamalla maksan kakkosfaasia eli myrkyllisten aineiden poistumista elimistöstä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti