Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).Potilaakseni vuonna 1985 tullut 12-vuotias poika oli sairastunut 2 vuoden iässä astmaan. Astmakohtaukset olivat vaikeita, ja vanhempien käsityksen mukaan eräiden kohtausten aikana poika oli kuolemaisillaan. Lastenlääkärit määräsivät jatkuvia astmalääkkeitä. Tulehdukset pahensivat astmaa, ja antibioottikuureja jouduttiin antamaan usein, ainakin kahdeksan kertaa. Flunssien yhteydessä pojalla oli usein sisäkorvan akuutti tulehdus. Kaksi kertaa puhkaistiin tärykalvo. Hoidon riittämättömän tehon vuoksi vanhemmat toivat pojan antioksidanttihoitoon.
Eräs toinen antioksidanttihoitoja tunteva lääkäri oli aloittanut potilaan hoidon keväällä 1984. Tällöin ei otettu ravitsemustilaa selvittäviä mittauksia. Lääkkeeksi määrättiin monivitamiini- ja hivenainepilleri sekä luonnonkalkkia. Niiden vaikutus alkoi tuntua noin ½ vuoden kuluttua siten, että astmaattiset reaktiot eivät olleet aivan niin vaikeita. Vuoden 1985 alkupuolella oli vielä kaksi rasituksessa tullutta astmakohtausta.
Potilas tuotiin hoitooni toukokuussa 1985. Ravitsemustilaa selvittävien laboratoriotutkimusten perusteella todettiin, että veren seleenitaso ja sinkkitaso olivat hyvin matalat, samoin kaliumin ja mangaanin. A- ja E-vitamiinin seerumitasot olivat suhteellisen matalia. Rasvahappoanalyysissä todettiin, että tärkeät omega-3-sarjan rasvahapot (ALA, EPA ja DHA) olivat matalia ja arakidonihapon[1] osuus oli huomattavan korkea.
Farmakologinen antioksidanttilääkitys aloitettiin seitsemällä eri valmisteella siten, että kolmen vuorokauden välein otettiin käyttöön yksi uusi lääkevalmiste.
Laajemmalla tukilääkehoidolla oli selvä teho. Siihen asti potilaalla oli ollut usein yskää, jonka yhteydessä alkoi aina voimakkaampi hengenahdistus. Farmakologisen antioksidanttilääkityksen aikanakin yskää tuli silloin tällöin, mutta antibioottihoitoa poika ei enää tarvinnut, vaan oireista selvittiin lisäämällä jonkin verran lääkesuihkeita. Näihin aikoihin poika siirtyi kotihoidosta perhepäivähoitoon sellaiseen perheeseen, jossa oli kissa. Testeissä oli todettu pojan reagoivan allergisesti eläinten karvoille. Kissan läheisyys aiheutti lievää hengenahdistusta, mutta perhepäivähoitoa ei tarvinnut keskeyttää.
Viimeinen merkittävämpi hengitystietulehdus oli toukokuussa 1987. Vuosi vuodelta astman oireet lieventyivät ja lääkityksen tarve väheni. Alkuvuodesta 1988 astmalääkkeitä tarvittiin ainoastaan infektion ensioireissa. Lääkesuihkeet lopetettiin huhtikuussa 1990, kun poika oli 18-vuotias.
Koulussa muut oppilaat saivat helposti liikkeellä olevia tulehdus- ja kuumesairauksia, mutta potilaan tartunta oli yleensä hyvin lievä. Poika aktivoitui urheilemaan ja pärjäsi urheilussa jopa keskimääräistä paremmin. Keväällä lastensairaalan poliklinikan lääkäri päätti lopettaa terveen pojan tarpeettomat kontrollikäynnit.
[1] Arakidonihaposta (AA) syntyvät epoksieikosanoidihapot (EETs) pitävät kurissa verenpainetta ja estävät veritulppia ja tulehdusta. Toisaalta liika AA näyttää olevan merkittävä syytekijä syöpätautien synnyssä ja taudin etenemisessä. Omega-3-rasvahappohin kuuluva EPA toimii AA:n vastavaikuttajana. EPA ravintolisänä saattaa näin ollen ehkäistä syöpää.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Päätimme, että parasta mitä meillä on antaa nyt kytevään tilanteeseen, on jakaa Antioksidanttiklinikoiden perustajan, erikoislääkäri Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla -kirja kokonaisuudessaan ILMAISEKSI!
Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:
Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >>
Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/
PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.
© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola