Biokemia lääketieteen perustaksi

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).biokemiaLääketieteen tulisi perustua myös biokemiaan, jolla selvitetään tautitapahtumien syntysyitä. Biokemian tutkijat ovat jo 1800-luvun loppupuolella esittäneet vapaaradikaaliteorian, joka on hapetusstressitapahtumien keskeisin osa. Amerikkalainen lääkäritutkija professori Denham Harman on vuonna 1956 ensimmäisenä esittänyt tieteellisesti perustellusti ravitsemushoidon hapetusstressin etiologiseksi hoidoksi. Voidaan hyvin sanoa, että lääketieteellisen tutkimuksen ja hoidon keskiössä yli 50 vuoden ajan on Suomessa varsin rajoitetusti käytetty antioksidatiivisesti vaikuttavia aineita, ravintolisiä ja muita hoitoa tehostavia farmakologisia aineita.

Ravintolisiä käytettäessä ravitsemushoito on käytännön kliinistä hoitotyötä. Sen olisi pitänyt kuulua suomalaisten yliopistojen lääkärikoulutuksen ytimeen jo kauan. Ravitsemushoito on korvattu vastaväittämällä, että monipuolinen ruoka riittää. Uskottavia tieteellisiä tutkimuksia monipuolisen ruoan riittävyydestä ei ole esitetty. Lähes jokaisella on siitä eri käsityksiä. Suomalaisten ruokavaliot sekä niiden komponentit ja niiden yksilöllinen imeytyminen eivät ole juuri kenenkään tiedossa.

Professori Akner on Ruotsissa Sosiaalihallituksen julkaisussa vuonna 2006 todennut, että ravitsemushoito muuttuu perusteellisesti sairauksien yhteydessä. Tällöin tulevat kysymykseen rikastettu ruoka, ravintolisät, enteraalinen (ruoansulatuskanavaan annettava) ja parenteraalinen (laskimoon annettava) ravitsemus.

Suomalainen auktoriteetti arkkiatri Pelkonen totesi Lääkärisanomissa huhtikuussa 2003: ”Hoitotapojen vaikuttavuudesta, hyödyistä ja haitoista on laadittu kansainvälisiä tietokantoja ja kansallisia hoitosuosituksia. Ne eivät kuitenkaan ole yksiselitteisiä, sillä potilaat eivät ole missään suhteessa keskiarvoisia, vaan ainutlaatuisia yksilöitä ainutkertaisessa elämäntilanteessa ja siten hyvin erilaisia kuin kliinisen tutkimukseen osallistuneet tutkimushenkilötkin. Lääkitystaito ei ole aritmetiikkaa eikä juridiikkaa, vaan erilaisten vaihtoehtojen punnitsemista usein epävarmoin perustein”.

Samassa haastatteluartikkelissa tutkimusjohtaja Olli-Pekka Ryynänen toteaa: ”Valitettavasti tiede pystyy usein antamaan rajoitetun kuvan todellisuudesta. Tieteen menetelmät kuten satunnaistetut tutkimukset kuvaavat hoidon vaikutuksia ihanneolosuhteissa, mikä on eri asia kuin hoidon vaikutus käytännössä tai yksilöiden kohdalla. − − Päätöksenteko ei tule uusillakaan lähestymistavoilla muuttumaan tieteellisen automatisoiduksi. Lääketieteen rinnalla kulkee lääkintätaito, joka on potilaan kuuntelemista, ymmärtämistä, tukemista ja lohduttamista. Olemme kaikki joskus niiden tarpeessa.”[1]

[1] Lääkärisanomat, huhtikuu 2003.

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola