Laboratoriotasemittausten tarve oli ilmeinen

Tämä artikkeli on ote Kaarlo Jaakkolan Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla kirjasta (lataa koko e-kirja NYT ILMAISEKSI tästä).tasemittauksetViiden vuoden aikana vuosina 1976−1981 aloin kaivata tarkempaa tietoa käyttämiemme vitamiinien ja hivenaineiden annostarpeista. Jotta lääkäri todella hallitsisi elimistölle välttämättömien klassisten mikroravintotekijöiden puutostilojen hoidon, oli välttämätöntä, että mikroravintotekijöiden taseita voitaisiin arvioida laboratoriomittauksilla. Sairauden tuottamien oireiden perusteella ei voida tietää mitä ja minkä asteisia puutostiloja potilaalla kulloinkin on. Sen vuoksi on välttämätöntä, että antioksidanttien ja muiden tärkeiden ravintotekijöiden mittauksia on käytettävissä.

Helsingin yliopiston ja Kristiinan Lääkärikeskuksen/Kruunuhaan Lääkärikeskuksen yhteistyö alkoi vuonna 1980. Tällöin Helsingin yliopiston farmakognosian laitoksen esityksestä Helsingin yliopiston rehtori ja talousvastaava kvestori allekirjoittivat puitesopimuksen. Helsingin yliopiston ja kyseisten lääkärikeskusten välisen sopimuksen seurauksena ja sen ensimmäisenä tuloksena aloitti vuonna 1981 toimintansa Mineraalilaboratorio Mila Oy. Tämä erikoislaboratorio oli tarkoitettu tuottamaan potilaan ravitsemustilaa selvittäviä mittaustuloksia diagnostiikan avuksi. Aluksi laboratorio keskittyi mittaamaan valittujen mineraalien ja hivenaineiden pitoisuuksia kokoverestä, myöhemmin myös punasoluista, seerumi- ja plasmanäytteistä. Ensimmäiseksi tuotettiin suomalaiselle väestölle sopivat viitearvostotiedot eri parametreilla. Siihen käytettiin otoksia potilasaineistosta ja tekemällä mittauksia terveillä vapaaehtoisilla. Nykyään tämä laboratorio mittaa kymmeniä muuttujia verestä ja sen fraktioista. Toiminnan alkuaikoina yhteisenä kiinnostuksen kohteena oli hivenaineiden, mineraalien ja vitamiinien mittaamisen lisäksi kehittää nopea toistettava analyysimenetelmä veren lipidien (rasvaryhmän), rasvahappojen kvalitatiiviseksi ja kvantitatiiviseksi määrittämiseksi sekä tuottaa vertailutiedostoja terveillä vapaaehtoisilla koehenkilöillä.

Käytäntö on osoittanut, että hoidon onnistumiseksi on tärkeää ja suorastaan välttämätöntä, että käytetään mahdollisimman monen tärkeän pienoisravintotekijöiden statusmittauksia. Myös myrkyllisten aineiden kudospitoisuudet tulee mahdollisuuksien mukaan arvioida mittauksilla. Oikein valittu mittaus on ainoa luotettava tapa selvittää altistumista haitallisille aineille.

Hyvä keino päästä eteenpäin on ottaa käyttöön laboratoriotekninen palvelu, jossa selvitetään elimistölle välttämättömien mikroravintotekijöiden taseita sekä muuten tärkeiksi osoittautuneiden ravintotekijöiden taseita. Potilaan kannalta tehokas hoitoratkaisu voi syntyä yllättävän nopeastikin, kun potilaan laboratoriotestitulokset ovat käytettävissä näytteenoton jälkeen pian, parhaimmillaan kahdessa viikossa.

Lataa NYT Kaarlo Jaakkolan kirja “Hengitystiet kuntoon ravitsemushoidolla” ILMAISEKSI (norm. 35,90€) TÄSTÄ:

Lataa e-kirja ilmaiseksi tästä >> 

Sivulta löytyy myös 16 ilmaista käytännönläheistä terveysopasta, jotka ovat kaikki toistaiseksi ilmaiseksi ladattavissa (arvo 4,90 € / kpl). Tutustu oppaisiin ja lataa ne koneellesi tästä: http://biomed.fi/ladattavat-oppaat/

PS. Nyt on aika jakaa todellisen ravitsemushoitojen legendan viisauksia koko kansan avuksi! Anna myös läheisellesi mahdollisuus ilmaiseen terveystietoon ja laita e-kirjan ja oppaiden linkit jakoon somessa tai emaililla.

© Mividata Oy ja Kaarlo Jaakkola