Tyrnin vahvuudet hyötykäyttöön

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

tm_s204_72_59Aurinkoisen oranssia tyrniä on kutsuttu luonnon monivitamiini-hivenaine-rasvahappovalmisteeksi, jonka monipuolinen sisältö hyödyttää kaikkia kehon soluja ja tyrnin öljy erityisesti ihoa ja limakalvoja. Venäjällä ja Kiinassa tyrniä on tutkittu paljon ja käytetty mm. hoitamaan maksan ja ruoansulatuskanavan säteilyvaurioita. Eläinkokeissa tyrniöljyn on todettu suojaavan maksasoluja myrkyiltä. Tyrnin käyttö on normalisoinut maksaentsyymejä, sappihappoja ja maksan immuunijärjestelmää. Tyrnin vaikutukset perustuvat ainutlaatuisen öljysisällön lisäksi fl avonoideihin, joista varsinkin isoramnetiinia on tutkittu paljon. Isoramnetiini on eläinkokeissa vähentänyt maksavaurioita ja maksasyövän kehittymistä. Se parantaa verenkiertoa ja verensokeriarvoja sekä estää rasvojen hapettumista ja näyttäisi suurentavan HDL−LDL-suhdetta. Flavonoideja on tyrnin lehdissä vielä enemmän kuin marjoissa, ja isoramnetiinia löytyy erityisesti Suomen luonnontyrnistä. Suomalaisessa tutkimuksessa tyrnimehun käyttö alensi CRP-tulehdusarvoja merkittävästi.

Tyrnissä on paljon kasvisteroleja, joten monipuolinen tyrnimarja yhdistettynä kylmäpuristetun rypsi- tai oliiviöljyn käyttöön on varteenotettava vaihtoehto teollisille kasvisteroli- ja stanolimargariineille. Ravinnon kasvisterolit alentavat kolesteroliarvoja ja vaikuttavat edullisesti immuniteettiin, jopa syöpää ehkäisevästi.

Teolliseen tuotteeseen lisätyillä steroleilla ja stanoleilla ei ole samaa monipuolista vaikutusta. Tyrniöljyä voi käyttää sellaisenaan ravintolisänä tai sekoittaa jogurttiin tai muuhun ruokaan. Ekokaupat myyvät myös öljyseoksia, joissa tyrniöljy on ainesosana.

Tyrnikasvi kestää uskomattoman haastavissa olosuhteissa: paahtavassa auringossa, karuilla kallioilla, suolaisen meriveden pärskeissä, kovassa tuulessa. Tätä vahvuutta se saa koostumuksestaan eli vitamiineistaan, fytosteroleistaan ja fl avonoideistaan; yhdisteistä, jotka vahvistavat myös tyrniä nauttivaa ihmistä.

Tyrnimarjoja voi käyttää sellaisenaan, mehuna tai kuivattuna jauheena. Tyrni on hyvin hapan, joten kuivattu jauhe on hyvä vaihtoehto, jos happamuus ei maistu tai vahingoittaa hammaskiillettä. Tyrnin lehdistä haudutellaan miedonmakuista, tuoksuvaa teetä.

Kaikkia marjoja voi käyttää kuivattuna jauheena. Teelusikallinen marjajauhetta vastaa noin desilitraa marjoja.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti