Kotimaista sen olla pitää

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Polyfenolien hyödyllisestä vaikutuksesta diabeetikoiden verensokeriin on viitteitä. Eräässä tutkimuksessa runsaasti antosyaaneja sisältävä kolmen kuukauden ajan nautittu marja-aroniamehu alensi merkittävästi verensokeria ja myös rasva-arvoja. Mustikassa on klorogeenihappoa, samaa ainetta, jonka on todettu kahvista saatuna ehkäisevän diabetesta.

tm_s205_72_60 Mustikat ja muut tummat marjat kohentavat verisuoniterveyttä. Antosyaanit estävät haitallista hapettumista, suojaavat verisuonten sisäpintaa tulehdukselta, laajentavat verisuonia, lisäävät typpioksidin tuotantoa ja estävät verihiutaleiden sakkautumista.

Tuoreilla marjoilla kannattaa herkutella runsain mitoin kesällä. Talviaikana pakastetut ja kuivatut marjat, marjajauheet ja sokerittomat mehut ovat erittäin hyviä terveyden lähteitä. Pakasteessa marjojen antimikrobinen teho jopa lisääntyy, mikä johtunee entsyymitoiminnasta, joka vapauttaa kasvisoluista vaikuttavia polyfenoleja.
tm_s206_72_61
Goji-marjan maine superfoodina on perusteltu, sillä marjojen antioksidanttipitoisuus on suuri. Goji-marjat suojaavat maksaa tehostamalla entsyymitoimintaa ja vähentämällä hapetusstressiä ja tulehdusta. Ulkomaisista marjoista löydetään kuitenkin ajoittain raskasmetalleja ja muita toksisia maksaa rasittavia aineita, joten laadusta kannattaa pitää kiinni. Omien metsiemme puhtailla marjoilla saadaan samat vaikutukset, ja käyttämällä marjoja monipuolisesti vaikutukset kohdistuvat kaikkiin elimiin.

Ulkomaiset pakastemarjat ovat olleet syynä joihinkin hepatiitti-A-viruksen aiheuttamiin maksatulehduksiin. Virukset ovat ilmeisesti peräisin likaisista kasteluvesistä. Näitäkin marjoja voi syödä, kun keittää niitä kaksi minuuttia ennen käyttöä. Kotimaisissa marjoissa tällaisia ongelmia ei ole, joten suomalaiset pakastemarjat voi ripotella suoraan puuron päälle tai sekoittaa smoothie-juomaan.

Suomalainen tapa nauttia marjoja maitotuotteiden kanssa saattaa heikentää hyödyllisiä vaikutuksia. Italialaiset tutkijat huomasivat, että samanaikaisesti nautittu maito sitoo mustikan antioksidantit imeytymättömään muotoon. Jogurtin tai piimän vaikutuksia ei tutkittu, ehkä happamuus aiheuttaa erilaisen reaktion. Sama vaikutus on aiemmin todettu teen ja maidon yhdistelmässä, jossa teen arvokkaat antioksidantit jäävät imeytymättä.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti