Lihan määrä ja laatu ratkaisevat

Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.

Ihminen on sekaravinnon syöjä ja hyvin sopeutuvainen erilaisiin ruokavalioihin. Omasta halustaan tai olosuhteiden pakosta ihmiset syövät pelkkiä kasvikunnan tuotteita tai lihavoittoista ruokaa tai jotain näiden ääripäiden väliltä.

Viime vuosien kokemukset osoittavat, että liian hiilihydraattipitoinen ruoka aiheuttaa osalle ihmisistä lihomista ja tulehduksia. Täysin hiilihydraatiton, runsaasti proteiinia sisältävä liha soveltuu useille, mutta lihan määrä ja laatu ratkaisevat terveellisyyden tai haitallisuuden. Paljon merkitsee myös se, mitä lihan kanssa syödään. Valkoisen leivän ja perunavalmisteiden kanssa syöty rasvainen liha synnyttää tulehdusta, kasvisten kanssa nautittu edistää terveyttä.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että runsas lihansyönti lisää sairauksien riskiä. Mm. maksa rasittuu joutuessaan käsittelemään ylimääräistä eläinproteiinia ja poistamaan syntyneitä typpipitoisia kuona-aineita. Liharuoalla ei pidä täyttää lautasta vaan paremminkin täydentää kasvisten käyttöä. Lihaa ei tarvitse syödä joka päivä saatikka joka aterialla. Makkaraleivät aamiaiseksi, pihvi ja perunasose lounaaksi, lenkkimakkara ja ranskalaiset päivälliseksi ja lihapasteija iltapalaksi on kauhistus suolistolle ja maksalle.

Eläimen ravinto vaikuttaa lihan laatuun. Ruoho on nautaeläimen luonnollista ravintoa, joten laiduntavien eläinten liha koostuu oikeista ravintoaineista. Jo haju erottaa luomunaudanlihan tehokasvatetusta, mausta puhumattakaan. Lajinomaista ravintoa nauttivan, laiduntavan eläimen lihaan muodostuu ihmisen kannalta terveellisempi rasvahappokoostumus kuin maissilla ja soijalla saati teurasjätteillä ruokitun eläimen lihaan. Lihan laatuun vaikuttaa myös eläimen kokema stressi, joten vapaasti vehreillä laitumilla kulkenut eläin tarjoaa ihmiselle parempaa ravintoa.

tm_s211_72_63Tuotantoeläimistä käytetään nykyään ruoaksi lähinnä lihakset ja hylätään luut ja muu sidekudospitoinen aines. Luusoppa kuulostaa ankealta pula-ajan ruoalta, mutta luuliemeksi nimettynä se on maailmalla nouseva trendi, ja syystä. Sen lisäksi, että tuntikausia keitetty luista, kasviksista ja yrttimausteista irtoava liemi korvaa maukkaalla tavalla haitallisista rasvoista ja keinotekoisista lisäaineista koostuvat liemikuutiot, tämä aito liemi tarjoaa kivennäisaineita ja arvokkaita aminohappoja, mm. maksan ja sapen toiminnalle tärkeää glysiiniä. Liemessä on myös niveliä vahvistavaa glukosamiinia, jota nykyään ostetaan kalliina lisäravinteena, kun lihat ostetaan luuttomina. Kiinassa on perinteisesti hoidettu infektioita nauttimalla kanalientä. Sitä ei valmisteta suojakaasuun pakatusta filemössöstä tai teollisesta liemikuutiosta vaan kokonaisesta kanasta luineen päivineen.

Yhdysvalloissa tutkittiin runsaan naudanlihan syönnin vaikutuksia verrattuna biisonin lihaan. Nuoret terveet miehet nauttivat 12 viikon ajan 374 g naudanlihaa kuutena päivä viikossa, siis hyvin suuren määrän. Toinen ryhmä söi saman verran biisonin lihaa. Naudanliharyhmän tulehdusarvot nousivat merkittävästi, mutta biisonin syönti ei vaikuttanut haitallisesti. Biisonit laiduntavat ja niiden liha sisältää luonnostaan vähemmän rasvaa. Kumpikaan dieetti ei vaikuttanut miesten painoon, rasvaprosenttiin tai rasva-arvoihin. Tosin tuollainen lihamäärä aiheuttaa joka tapauksessa pitemmän päälle muita ongelmia liiallisen proteiinin ja kuiduttomuuden takia.

Paleodieetin eli kivikauden ruokavalion suosijat saattavat nauttia suuria määriä punaista lihaa päivittäin. Tulehduksen välttämiseksi ja suoliston ja maksan terveyden ylläpitämiseksi kannattaa valita pääasiassa riistaa tai luomulihaa, mutta myös pohtia syvällisesti lihan tarvetta, kasvisten määrää ja ruokavalion kokonaisuutta ja suosia kalaa lihan sijaan.

Jotkut lihaksia ihannoivat treenaajat ja varsinkin kehonrakentajat käyttävät jopa kilon lihaa päivittäin. Terveys ei enää merkitse mitään, kun pullistelevat lihakset muuttuvat ihanteeksi. Ennemmin tai myöhemmin tällainen lihamäärä laukaisee kaikki ne ongelmat, joihin kehossa on taipumuksia: joku saa paksusuolisyövän tai haavaisen paksusuolen tulehduksen, jollekin kehittyy reuma, ja joka tapauksessa maksa ja munuaiset ylirasittuvat ikävin seurauksin.

Kaikki muistavat hullun lehmän taudin, joka oli seurausta ihmisen hullusta ajatuksesta syöttää teurastusjätteitä nautaeläimille, jotka ovat kasvissyöjiä. Haittana eivät olleet rehun mikrobit vaan tietyt proteiinit, prionit. Epidemia sai alkunsa Brittein saarilla, missä myös kymmeniä ihmisiä sairastui. Epidemian jälkeen eläinperäisen aineksen käyttö kasvatuseläinten rehussa kiellettiin koko EU-alueella, ja tauti onkin lähes hävinnyt Euroopasta. Yhdysvalloissa eläinperäistä rehua saa edelleen antaa broilereille ja kalkkunoille, jotka ovat luonnostaan kasvissyöjiä kuten nautakin. Nyt Yhdysvalloissa epäillään, että siipikarjan teurastusjätteiden syöttäminen naudoille voisi aiheuttaa prionin siirtymisen ihmiseen lihan syönnin kautta. Tämä voisi aiheuttaa aivojen rappeutumista kuten Alzheimerin tautia. Eläimille luontainen ravinto on yhtä tärkeää kuin ihmiselle, ja tuotantoeläinten väärä kohtelu kääntyy ihmistä itseään vastaan. Lemmikkieläimetkin sairastavat isäntiensä tapaan syöpää, rasvamaksaa ja sydäntauteja, koska ihminen ei tarjoa niille lajinmukaista ravintoa.

Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!

Tilaa tästä!

Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.

© Mividata Oy ja Marja Ruuti