Tämä artikkeli on ote Marja Ruutin kirjoittamasta Terve maksa kirjasta.
Suomi on maitomaa ja ravitsemussuositusten ohjaamana suositaan rasvattomia maitotuotteita. Maito on hyvä proteiinin, kalkin sekä B2- ja B12-vitamiinien lähde. Kypsytetyistä juustoista saa tärkeää K2-vitamiinia, ja hapatettujen tuotteiden maitohappobakteerit tukevat suoliston terveyttä. Maito ei ole paras juoma aikuiselle, mutta laadukkaat juustot ja makeuttamattomat hapanmaitotuotteet täydentävät hyvällä tavalla ruokavaliota, jos eivät aiheuta ongelmia. Mahdollisia ongelmia ovat laktoosi-intoleranssi tai yliherkkyys maidon proteiinille. Maitoproteiini voi toimia tulehdusten tuottajana tai laukaista autoimmuunisairauksia, varsinkin jos suoliston mikrobisto on jostain syystä heikentynyt ja limakalvo ”vuotava”.
Suomalainen on oppinut välttämään voin ja muiden maitotuotteiden rasvaa kuin myrkkyä. Tutkimukset ovat päästäneet kovat rasvat pannasta ja nopeat hiilihydraatit on todettu maksalle haitallisemmiksi. Tyydyttyneen rasvan kanssa ei kuitenkaan pidä heittäytyä hulvattomaksi, vaan kohtuullisen ja monipuolisen rasvankäytön avulla maksan ja koko kehon hyvä rasva-aineenvaihdunta pysyy yllä. Useimmat suomalaiset hyötyvät, kun ruokavaliossa on enemmän pehmeää kuin kovaa rasvaa, vaikka molempia tarvitaan.
Kiinnostaisiko sinua lukea lisää aiheesta?
Tilaa Marja Ruutin Terve maksa -kirja nyt -15% alennuksella alennuskoodilla ”tervemaksa”!
Lisää koodi ”tervemaksa” ostoskorissa kohtaan ”Kupongin koodi” ja paina ”Käytä kuponki” -nappia niin alennus astuu voimaan.
© Mividata Oy ja Marja Ruuti